IGRA ZA ISTORIJU

OVAJ NOVAKOV REKORD JE NADALOVA NAJVEĆA ŽELJA: 3 puta je mogao da bude PRVI IKADA, ali mu je Đoković naneo najteži poraz

Autor Nebojša Marković

Španac je mogao da se upiše zlatnim slovima u istoriju u nekoliko navrata, a jednom ga je i Novak surovom lekcijom sprečio da to uradi. Sada bi mogao da se pridruži Srbinu ukoliko slavi na njegovom omiljenom grend slemu.

Rafael Nadal se ponovo vratio! Prošle godine su ga mnogi otpisali da neće više nikad biti onaj stari, a sada je favorit da postane apsolutni rekorder po broju grend slem trofeja i osvoji 21. turnir "velike četvorke". Za tako nešto moraće da pobedi Matea Beretinija, a onda i pobednika meča Danil Medvedev - Stefanos Cicipas.

Ali osim što bi mogao da time iza sebe ostavi Novaka Đokovića i Rodžera Federera, Nadal bi trijumfom na Australijan openu sustigao najboljeg tenisera sveta u još jednom rekordu!

Ukoliko Nadal osvoji turnir u Melburnu, ne samo da će imati najviše grend slem trofeja, već će i on uspeti da svaki grend slem osvoji po bar dva puta!

U tome je prvi u istoriji tenisa tokom 2021. godine uspeo Novak Đoković, kada je osvojio Rolan Garos pobedama nad Nadalom i Stefanosom Cicipasom u završnici i turnira i uradio nešto što niko pre njega nije.

A Nadal je mogao da taj rekord prigrabi u čak tri navrata pre Srbina! Zapravo, godinama se čekalo kada će neko konačno osvojiti svaki grend slem po dva puta, a Nadal je svoje prilike u Australiji imao čak tri puta.

Ukoliko želite da učestvujete u anketi posetite Mondo Pređi na sajt

Sada već davne 2014. je je imao po bar dva trofeja na svim slemovima osim u Melburnu, a u finalu je izgubio od Stena Vavrinke 1:3, kada je imao problema sa povredom.

Tri godine kasnije, ponovo je stigao do finala, ali ga je tom prilikom Federer savladao u pet setova u meču koji je bio repriza finala iz 2009.

No, poslednju priliku za osvajanje drugog Australijan opena, Nadal je dobro zapamtio. Pretrpeo je tada možda i najteži poraz u karijeri, kada ga je Đoković "počistio" sa terena, dozvolivši mu tričavih osam gemova - bilo je 6:3, 6:2, 6:3.

Izvor: Profimedia

Istina, Nadal mu se 2020. osvetio još ubedljivijom pobedom u finalu Rolan Garosa, ali i Đoković je 2021. uzvratio na njegovom omiljenom grend slemu.

Pobedio ga je drugi put na pariskoj šljaci, što niko nikada nije uspeo, a potom i podigao trofej, za "dvostruki karijerni grend slem". Sada će Nadal pokušati da konačno uradi ono što je mogao pre Novaka.

I to baš kad Novaka nema da ga zaustavi...