BRAVO!

NOVAKA NEMA, ALI JE MARIJANA DEO ISTORIJE AUSTRALIJAN OPENA! Srpkinja sudila finale, Barti razbila maler posle 44 godine

Autor Nemanja Stanojčić

Marijana Veljović je sudila još jedno finale, svoje četvrto, a Ešli Barti je osvojila titulu pred domaćom publikm.

Izvor: Eurosport/Printscreen/Profimedia

Nema Novaka Đokovića u Melburnu, ali je Srbija imala predstavnika u finalu Australijan opena. Finale u ženskoj koknkurenciji sudila je Marijana Veljović.

U meču za titulu je domaća predstavnica Ešli Barti savladala Danijel Kolins (SAD) - 6:3, 7:6 (7:2).

Australija je tako dočekala šampionku u ženskom singlu posle 44 godine, pošto je to poslednji put pošlo za rukom Kris O'Nil 1978. godine. To znači da je Srpkinja bila deo istorije.

Prva teniserka sveta je relativno rutinski dobila prvi set, ali je u drugom morala da se vraća iz ogromnog minusa (1:5). Nadoknadila je zaostatak od dva brejka i uspela je da stigne do trofeja pred svojom publikom posle taj-brejka.

Inače, ovo je bilo četvrto grend slem finale za Marijanu u ženskoj konkurenciji. Prvo je sudila baš u Melburnu 2018. godine i duel Karoline Voznijacki i Simone Halep, zatim je 2019. godine sudila meč Simone Halep i Serene Vilijams, a prošle godine je bila deo još jednog istorijskog meča i duela Eme Radukanu i Lejle Fernandez.

Na ovogodišnjem Australijan openu je dospela u centar pažnje kada je Stefanosu Cicipasu dala opomenu za "koučing" u četvrtfinalu, jer mu je pomagao otac Apostolos. Zbog toga je u polufinalu Danil Medvedev poludeo.