Promena?

NOVAK GUBI 1. MESTO U FEBRUARU, SVE ZAVISI OD MEDVEDEVA: Rus ima istorijsku šansu - može da prekine DOMINACIJU!

Autor Dušan Ninković

Najbolji teniser sveta nalazi se u situaciji da ne može da odbrani prvo mesto, iako će igrati turnir u isto vreme!

Izvor: Profimedia

Novak Đoković je najbolji teniser sveta iako nije igrao Australijan open na kojem je trebalo da brani titulu, ali bi uskoro mogao da izgubi prvo mesto na ATP listi. Promena na čelu mogla bi da se dogodi 28. februara, a da li će do nje doći zavisi isključilo od Danila Medvedeva.

Ruski teniser koji je osvojio US open jesenas i igrao finale Australijan opena pre nekoliko nedelja, sada se nalazi u idealnoj poziciji. Osvajanjem turnira koji će igrati krajem februara može da prekine dominaciju srpskog tenisera.

Trenutno, Novak Đoković ima 10. 875 bodova, dok je Medvedev na 9.635, ali će se ta razlika smanjiti. Zbog toga što se Australijan open prethodne godine igrao kasnije, još nisu skinuti bodovi iz Melburna. To znači da će razlika biti manja 21. februara, a nedelju dana kasnije Rus bi mogao i da postane prvi tensier sveta.

Da bi ušao u društvo Kafeljnikova i Safina, jedinih zemljaka kojima je to uspevalo, Danil Medvedev mora da osvoji titulu u Akapulku. Iako će Novak Đoković u tim trenucima igrati na turniru u Dubaiju, čak ni titula mu neće biti dovoljna da sačuva prvo mesto.

Ako se desi da Medvedev osvoji turnir u Meksiku postaće 27. igrač na čelu ATP liste i prvi od februara 2004. godine koji nije deo "velike četvorke" svetskog tenisa!  

Ovo su svi mogući scenariji u kojima Danil Medvedev preuzima prvo mesto na ATP listi:

  • Ako osvoji titulu u Akapulku
  • Ako stigne do finala Akapulka, a Đoković ne osvoji Dubai
  • Ako stigne do polufinala Akapulka, a Đoković ne igra finale Dubaija
  • Ako stigne do četvrtfinala Akapulka, a Đoković ne igra polufinale Dubaija
  • Ako stigne do drugog kola Akapulka, a Đoković ne igra polufinale Dubaija
  • Ako ispadne u prvom kolu, a Đoković ne igra četvrtfinale Dubaija

Praktično, Novakovo prvo mesto na ATP listi više nije u njegovim rukama već zavisi od rezultata ruskog tenisera koji će se boriti na drugom kraju sveta.

Podsećamo, Novak je rekorder sa brojem nedelja na čelu karavana. Sutra će početi njegova 360. nedelja na prvom mestu, a računajući muški i ženski singl samo je legendarna Štefi Graf ispred njega. Jedna od najboljih teniserki svih vremena je 377 nedelja bila najbolja na svetu.