Sramotna odluka!

ŠOK - NAJVEĆI TURNIR NA SVETU ZABRANJUJE DANILA MEDVEDEVA: Nije dovoljno da se ODREKNE PUTINA, ni tada ne može da igra!

Autor Dušan Ninković

Drugi teniser sveta Danil Medvedev zbog povrede propušta barem mesec dana, a mogao bi i treći grend slem sezone - samo zato što je Rus!

Izvor: Profimedia

Drugi teniser sveta Danil Medvedev neće moći da učestvuje na ovogodišnjem Vimbldonu čak ni ako se "odrekne" režima Vladimira Putina, što se do sada pominjalo kao uslov za ulazak na prestižni turnir.

Kako prenosi britanski "Telegraf", organizatori turnria spremni su da zabrane učešće najboljem ruskom teniseru jer smatraju da bi njegovo osvajanje trofeja bilo vetar u leđa aktuelnom predsedniku Rusije. Zbog toga su spremni na neobičan korak - da sportisti zabrane pojavljivanje na londonskoj travi.

Ovakav izuzetan do sada nismo imali u svetskom tenisu, ali je očigledno da će Danil Medvedev biti nemoćan ukoliko takva politička odluka bude doneta.

Kako se navodi u tekstu uglednog lista, Vimbldon ima povlašćen status u odnosu na ostala tri grend slem turnira i zbog toga može da donosi drugačije odluke. Dok Rolan Garos nema "snagu" da zabrani Medvedevu učešće na turniru, Vimbldon veruje da je to moguće izvesti i pokušaće to da urade tokom narednog leta.

Takođe, oni bi mogli da izbace sa turnira i sve oastale tenisere i teniserke iz Rusije i Belorusije iz istog razloga - straha da njihov dobar rezultat na trećem grend slemu može da utiče na političku situaciju u svetu. Ostaje samo da se vidi da li će se to desiti baš kako je najavljeno i koliki bi to udarac bio za kvalitet samog turnira.

Teniseri se za učešće na Vimbldonu prijavljuju do sredine maja, pa ćemo tada otprilike znati ko će se od njih zapravo i pojaviti u Londonu između 27. juna i 10. jula ove godine.

I dalje je jedna struja u britanskoj javnosti delimično na strani tenisera i navija za njihovo učešće. Naravno, pre toga bi morali da ispune uslov koji se već pominjao - potpisivanje dokumenata u kojima garantuju da ih ne finansiraju Rusija ili Belorusija, kao i da tokom turnira neće davati pohvalne komentare o svojim zemljama i Vladimiru Putinu.

Pored Danila Medvedeva koji trenutno ima 10 bodova manje od Đokovića na listi ovim bi bili pogođeni i Andrej Rubljev, Karen Hačanov, Aslan Karacev, Arina Sabalenka Anastasija Pavljučenkova, Viktorija Azarenka,...