INTERESANTNO

ZAŠTO JE ANANAS NA VRHU VIMBLDONSKOG PEHARA? Novak 6 puta podizao trofej, a mnogi su tek sad videli ovaj DETALJ! (FOTO)

Autor Nemanja Stanojčić

Jedna od zanimljivosti o Vimbldonu koju možda niste znali...

Izvor: Profimedia/YouTube/Wimbledon/Printscreen

Novak Đoković šest puta je podizao pehar na Vimbldonu, a na vrhu trofeja nalazi se jedan detalj koji je malo ko primetio. U pitanju je ananas!

Na najprestižnijem teniskom turniru poznate su jagode sa šlagom kao jedan od zaštitnih znakova, pa su se mnogi pitali šta tu radi ananas. Na to pitanje je odgovor pokušao da da i sam turnir koji je jedan deo na svom sajtu posvetio baš povezanosti ananasa i trofeja.

"Verovatno ste videli voćku na vrhu pehara. Da, to je ananas, ali niko ne zna šta radi tu. Objašnjenje koje verovatno ima najviše smisla jeste da je krajem 19. veka ananas smatran za veoma vredno voće, može se reći čak i ekskluzivno", navodi se na zvaničnom sajtu.

Prvi Vimbldon održan je 1877. godine, a prvi šampion bio je Spenser Gor. Kod dama je prva do titule stigla Maud Votson 1884. godine, tada je prvi put održano takmičenje u ženskoj konkurenciji.

"Proizvodnja ananasa u komercijalne svrhe krenula je početkom 1900. godine i tada je ananas smatran za simbol bogatstva. Trenutni trofej Vimbldona je treći po redu. Prvi se dodeljivao između 1881. i 1883. godine i zvao se 'Fild kup', a drugi pod nazivom 'Čelendž kup'."

Ovo su neke informacije o Vimbldonu koje možda niste znali, a budite uz MONDO u narednim danima i pratite najnovija dešavanja sa turnira. Novaka čeka drugi meč na turniru protiv Tanasisa Kokinakisa.