NEPONOVLJIVO FINALE

OVU ŽENU SU SVI NAVIJAČI ĐOKOVIĆA ZAPAMTILI: Pre 3 godine je podigla prst, ali ona i Federer još čekaju trofej! (VIDEO)

Autor Nebojša Marković

Od tog trenutka je Novak Đoković krenuo u neizbežni pohod na naslov "najboljeg igrača svih vremena", karijera Švajcarca je otišla u suprotnom pravcu. Srpski teniser sada ima priliku da prvi put na svom kontu ima više grend slem trofeja od Rodžera Federera.

Izvor: Profimedia/Twitter/ymanna3/Printscreen

Novak Đoković se sprema za osmo finale Vimbldona u karijeri. Protiv Nika Kirjosa će pokušati da osvoji sedmi trofej u Londonu i ukupno 21. grend slem u karijeri. Ipak, teško da će neki finalni okršaj moći da nadmaši onu dramu koju smo videli pre gotovo tačno tri godine, na tom istom mestu, na Centralnom terenu kompleksa "Ol Ingland Klaba".

Da li je 14. jula 2019. godine odigran jedan od najvažnijih mečeva u istoriji tenisa i trke za najboljeg tenisera svih vremena? Vrlo moguće, jer je tog dana Đoković otišao u besmrtnost spektakularnim preokretom i pobedom u finalu Vimbldona protiv Rodžera Federera!

Bilo je to istorijsko, najduže finale Vimbldona, u kojem je Đoković svog velikog rivala savladao nakon što je spasao dve meč lopte na servis Švajcarca. Na kraju je bilo 3:2, po setovima 7:6, 1:6, 7:6, 4:6, 13:12)!

Ovaj epski meč je do današnji dana ostao zapamćen po tome što je jedna žena u publici postala svetska senzacija baš kada je Federer na svoj servis imao vezane meč lopte. Visoko je držala podignut kažiprst, pokazujući oduševljeno da je Federeru preostao još samo jedan poen da podigne deveti trofej Vimbldona.

Osim što se to nije baš dopalo Novaku Đokoviću. Srbin je treći put u karijeri uspeo da spasi dve meč lopte na grend slem meču protiv Federera - čoveka koji je voleo da proziva Srbina - i da ga nakon toga pobedi. Izdržao je sve nalete Švajcarca i 15.000 Britanaca na tribinama, i potom u prvom ikada odigranom taj-brejku petog seta na Vimbdonu osvojio trofej.

Bio je to njegov 16. grend slem u karijeri. Federer je propustio priliku da stigne do 21. trofeja na najvećim turnirima, čime bi Novaka ostavio na čak šest iza njega.

Ovako je taj razmak postao samo četiri slema, a u dve godine koje su usledile - taj razmak više ne postoji. Đoković je osvojio Australijan open 2020. i prva tri grend slema 2021. za izjednačenje sa Švajcarcem i Rafaelom Nadalom. Istina, Španac je u međuvremenu uspeo da stigne do čak 22 slema, ali zato je i ovo finale Novaka protiv Kirjosa posebno važno - Đoković se trudi da nastavi poteru za rivalom.

/Đoković i Federer na Centralnom terenu tri godine posle spektakularnog finala/

Ali, kada jednog dana svi članovi "velike trojke" budu završili karijere, taj jedan poen i taj jedan kažiprst plavokose gospođe progoniće legendarnog Federera. Od tada je njegova neverovatna karijera otišla strmoglavim putem u pravcu penzije, daleko od borbi za osvajanje grend slemova.

Tog dana je mogao da shvati da je pitanje trenutka kada će Novak Đoković postati najbolji teniser svih vremena. Sada Srbin ima priliku da po prvi put na svom kontu ima više grend slem trofeja od Federera...

Đoković - Federer
Izvor: Youtube/Wimbledon