OVO NISTE ZNALI

NOVAK 7 PUTA DIZAO TROFEJ, A JEDAN DETALJ NISTE PRIMETILI: Na peharu Vimbldona stoji neobična voćka - otkriveno i zašto!

Autor Nebojša Marković

Novak Đoković je čak sedam puta osvajao Vimbldon, ali jedan detalj na peharu ovog slavnog turnira mnogi nisu ni primetili. Iza jednog ananasa se krije istorijska priča.

Izvor: Profimedia

Novak Đoković je sedmi put u karijeri osvojio Vimbldon i tako stigao do 21. grend slema. Prestigao je Rodžera Federera na večnoj listi, koji mu nije ni čestitao, a potom je seo oči u oči sa Martinom Navratilovom, legendarnom teniserkom koja ga je žestoko prozivala početkom godine.

Đokoviću se sprema i doček u Beogradu, no, zanimljivo je da je Novak po sedmi put podigao trofej Vimbldona, a jedan detalj na tom peharu retko ko je primetio!

I dok su u nedelju za Đokovića navijali i članovi kraljevske porodice, srpski teniser je posle pobede nad Nikom Kirjosom ponovo podigao čuveni zlatni pehar. A na vrhu tog pehara nalazi se i ananas. Ali zbog čega baš ova voćka na vrhu trofeja visince 45 centimetara?

Zapravo, istorijski podaci koji otkrivaju motive za stavljanje ananasa na vrh trofeja - ne postoje. Ipak, postoji jedna teorija koja poznavaocima britanske kulture i istorije zvuči najrealnije.

Kako piše britanski "San", ananas ne raste u Engleskoj, već uglavnom u Južnoj i Srednjoj Americi, kao i zapadnom delu Afrike. Pre 135 godina, kada je igran prvi Vimbldon, ovu voćku mogli su da jedu samo oni najimućniji u britanskom carstvu.

Ovako izgleda pehar Vimbldona:

Ananas se uvozio u malim količinima iz udaljenih krajeva, pa je i zato bio posebno skup. Samim tim, ananas je simbolizovao luksuz i prefinjeni ukus. Recimo, ako biste u nekom engleskom domu bili ponuđeni ananasom, to bi trebalo da bude razlog da se osetite počastvovano, jer se ta voćka ne iznosi pred svakoga.

Stoga je i pretpostavka da je ova simbolika ananasa inspirisala autora trofeja Vimbldona. Ali koliko god osvajali taj pehar, teniseri ne dobijaju priliku da ga nose sa sobom.

I Novak Đoković i svi ostali dobijaju njegovu repliku visine 20 centimetara. Onaj pravi, ostaje u vitrinama Vimbldona, sa sve ananasom na vrhu. Ovako je Novak Đoković izgledao na šampionskom balu posle osvajanja Vimbldona: