Patriota

NOVAK OTKRIO - SA 14 GODINA HTELI DA GA OTMU OD SRBIJE! Nudili novac, kuće i poslove, a evo i zašto je sve to odbio!

Autor Nikola Lalović

Novak Đoković je vrlo lako mogao da svoju 21 grend slem titulu osvoji pod zastavom Velike Britanije. Ali nije, a sada je otkriveno i zašto!

Izvor: YouTube/Graham Bensinger

Novak Đoković je sada najbolji teniser u istoriji, oduvek je smatran za talenta, ali u jednom periodu na početku njegove karijere porodica Đoković bila je pred velikim izborom. Nuđeno je Novaku da promeni državljanstvo i počne da igra Veliku Britaniju, ali je to on zajedno sa svojim najbližima odbio. 

Kada je još uvek bio dete, sa 14 godina, troškovi vezani za njegovu karijeru, treninge, turnire i putovanja bili su ogromni, a porodica je to jedva uspevala da isfinansira. Stoga kada su ga britanski skauti primetili i ponudili da počne da igra sa britanskom umesto srpske zastave pored imena nije bilo lako odbiti tu ponudu. 

"Srećom po nas ja sam stvarno dobro igrao na međunarodnim turnirima za igrače do 12 i do 14 godina i primetili su me teniski agenti koji su putovali po juniorskim turnirima. Tada smo dobili ponudu da promenimo državljanstvo, da uzmemo britansko državljanstvo,. Mislim da sam imao 14 godina", otkrio je Novak novinaru Grejemu Bensindžeru. 

Ovaj intervju urađen je 2020. godine, ali je američki novinar tek sada izbacio ceo razgovor sa Novakom na svoj jutjub kanal. Sada je mogao da se čuje i deo u kome Đoković objašnjava šta bi dobio da je prešao da igra pod britanskom zastavom.

"Bilo je vrlo primamljivo za moje roditelje, veoma primamljvio jer bi moji roditelji dobili poslove, moja porodica bi dobila kuću, bio bi to sjajan posao. Ne kažem da bi bilo loše da smo pristali na to, ko zna gde bi nas put odveo, ali mislim da je život sredio stvari onako kako je moralo da bude", otkrio je on. 

Bensindžera je zanimalo da li se Novak seća razgovora u kome je odlučeno da se ta ponuda odbije. Iako su na kraju Srđan i Dijana Đoković doneli odluku, Novak je od početka bio protiv toga.

"Bila je to uglavnom odluka mojih roditelja, da budem iskren. Da, ja sam bio uključen u razgovore i otpočetka nisam osećao to kao dobru odluku. Rekao sam: 'Vidite, neću da idem da živim u Engleskoj gde ne znam nikoga. Hoću da ostanem ovde gde mi su mi prijatelji, škola, život, moja zemlja, moj jezik, sve mi je ovde.' Nisam se osećao da bih tamo bio srećan", istakao je Đoković.

Ipak, trenutno sedmi teniser sveta je shvatao da nisu samo njegova osećanja bitna kod ove odluke.

"Ali sam shvatao da je to odluka koju moji roditelji moraju da donesu jer se nije ticala samo onoga kako se osećamo, nego je u pitanju bilo i to da li kao porodice možemo da preživimo. Nešto je moralo da bude žrtvovano i ako sam ja hteo da jurim tenisku karijeru onda su morali ozbiljnoi da razmotre preseljenje u London.Tata i mama su rizikovali, odbili su tu ponudu i ostali su ovde", završio je Novak.