Tenis

US OPEN SE OGLASIO O NOVAKU ĐOKOVIĆU: Evo da li će Nole moći da putuje u Ameriku i da nastupi na turniru!

Autor Mladen Šolak

Saopštenje je donelo loše vesti za osvajača Vimbldona.

Izvor: Profimedia

Iako se još čeka definitivna potvrda, postaje sve jasnije da Novak Đoković neće igrati na US Openu (od 29. avgusta) jer nije vakcinisan. Poznati američki turnir oglasio se u nedelju i još jednom ponovio da će na sve biti primenjeni zdravstveni i bezbednosni protokoli. Drugim rečima, u SAD će moći da doputuju samo vakcinisani inostrani državljani.

Prema saopštenju, pravilo o obaveznoj vakcinaciji odnosiće se samo za one koji dolaze iz inostranstva, dok će na turnir moći domaći stanovnici koji nisu primili cepivo protiv kovida. Ova i sve druge formulacije samo još jednom nagoveštavaju ono što je odavno izvesno – da Novak Đoković neće igrati na grend slemu pre 2023. godine i eventualnog nastupa na Australijan openu u januaru. Poslednji meč odigrao je u finalu Vimbldona 10. jula i kako sada stoje stvari, dvomesečnu pauzu prekinuće nastupajući na Dejvis kupu za Srbiju u septembru.

"Trenutno, svi koji imaju ulaznice za US Open neće morati da prinesu i dokaz da su vakcinisani da bi ušli na US Open. Međutim, ako dolazite iz inostranstva da biste bili na turniru, onda morate da budete vakcinisani prihvatljivom serijom vakcina protiv korone da biste doputovali u SAD (ovo se odnosi na sve koji nisu državljani SAD ili migranti", navedeno je u poruci organizatora.

Tako je još jednom nagovešteno ono što se praktično znalo od početka - da će Novak zbog odluke da se ne vakciniše biti sprečen da nastupi na drugom grend slem turniru ove godine, što će Rafael Nadal pokušati da iskoristi da mu u Americi ponovo odmakne na dve titule više. Španac trenutno vodi 22:21 u grend slem peharima.

"Što se tiče teniskih treninga, nadamo se dobrim vestima, da mogu da uđem u Ameriku i da igram. Međutim, nema mnogo vremena da se neke stvari promene. Šta je do mene, ja sam uradio. Ono što mogu da uradim sam uradio, drugo šta mi savetuju - ja neću", rekao je Novak sredinom jula, posle trijumfalnog povratka sa Vimbldona. U međuvremenu je bio na odmoru u Crnoj Gori, a ove nedelje je bodrio košarkašku reprezentaciju Srbije u Ljubljani, dok je u subotu uveče bio na bazenu "Milan Gale Muškatirović" da isprati šestoricu vaterpolo legendi iz nacionalnog tima.

U međuvremenu, u Americi su na prestižnom turniru u Sinsinatiju u finale ušli Stefanos Cicipas i Borna Ćorić, koji je na putu ka meču za titulu eliminisao Rafael Nadal. Španac je posle tog poraza počeo da objašnjava da je ponovo povređen, ali nema dileme da će biti spreman za US Open i još jedan napad na grend slem u Đokovićevom odsustvu.