Dokle?

SVI UKRADENI GREND SLEMOVI NOVAKA ĐOKOVIĆA: Otkazivali turnire, izbacivali ga, deportovali i uzeli mu ČETIRI TITULE!

Autor Nikola Lalović

Novak Đoković ponovo neće moći da igra na grend slemu i to nažalost znači da će morati da čeka narednu godinu kako bi "pojurio" 22. titulu. Ujedno i da je poslednji meč za grend-slem pehar u 2022. odigrao još početkom jula!

Izvor: Profimedia

Novak Đoković se oglasio i svima objavio ono što se, nažalost, ovih dana i očekivalo. Američke vlasti su ostale nepoljuljane i pri stavu da Srbin, kao i svi, može samo vakcinisan da dođe u SAD i da u Njujorku nastupi na US Openu. Iako su davani mali nagoveštaji šanse da s zakoni promene ili da srpski teniser dobije specijalnu pozivnicu ili izuzeće, ato se nije desilo i kada se sve sabere i oduzme ovo je četvrta titula koju je izgubio ne zato što je bio lošiji od nekoga na terenu, već zbog drugih faktora.

A sve je počelo pre dve godine i od tada ne prestaje, svako malo Đoković bez igre ostane bez nekog pehara!

PRVI PEHAR, 2020. VIMBLDON - Kreće korona, stavlja se katanac!

Izvor: Profimedia

Sezona 2020. počela je sjajno za Novaka Đokovića, pošto je osvojio Australijan open posle velike borbe u finalu. Prvo je preslišao Rodžera Federera u polufinalu, zatim u pet setova 6–4, 4–6, 2–6, 6–3, 6–4 bio bolji od Dominika Tima i uzeo još jedan pehar. A onda se pojavila korona. Dugo se čekao drugi grend slem sezone, sve do oktobra! Tada se igrao Rolan Garos u kome je Novak ponovo stigao do finala, ali je u finalu počišćen od Rafaela Nadala.

Ali pre toga mu je "uzeta" prva titula sa ovog spiska - ili bar šansa da se bori za nju kao ubedljivo najveći favorit. Trebalo je da bude glavna zvezda Vimbldona, osvojio je turnir 2018. i 2019. godine, ali za razliku od Rolan Garosa koji je pomeran i na kraju održan, Vimbldon je otkazan i nije se uopšte igrao.

Tako se ispostavilo da je u godini kada je korona krenula, ako gledamo rivalstvo Novaka Đokovića i Rafaela Nadala, sve urađeno tako da Rafa dobije svoj omiljeni trofej, a turnir na kome je Novak favorit je ubrzo otkazan. Bio je to istorijski presedan.

DRUGI PEHAR, 2020. US OPEN - A da je nečija druga loptica?

Izvor: Profimedia

Ovo je zaista podiglo mnogo bure ne samo u teniskoj javnosti, nego u kompletnom sportskom svetu. Pre turnira u Njujorku mnogo puta je Novak Đoković apelovao da što pre tehnologija zameni linijske sudije, ali ga po običaju teniske vlasti nisu slušale. I, šta se dogodilo? Izbacili su ga sa turnira nakon što je pogodio linijsku sudiju u vrat! U prva tri kola dobio je Damira Džumhura, Kajla Edmunda i Jana Lenarda Štrufa, a onda je u četvrtom kolu protiv Pabla Karenja-Buste diskvalifikovan jer je pogodio linijskog sudiju.

Udarac je bio nenameran, viđali smo i ranije takve situacije na terenima, ali je i Novak ostao u šoku kada je video da ga arbitar izbacuje sa tako velkog turnira, kao apsolutno dominantnog tenisera na turniru.

TREĆI PEHAR, 2022. AUSTRALIJAN OPEN - Cirkus, izuzeće i suđenje

Izvor: Profimedia

Zamalo da 2021. godina uđe u istoriju kao najbolja godina u istoriji nekog tenisera. Osvojio je Novak prva tri grend slema i bio na putu da za Srbiju osvoji dva zlata na Olimpijskim igrama, ali ga je povreda omela u tome. Kada se vratio, izgubio je emotivno finale US Opena od Danila Medvedeva.

A onda je došla košmarna zima 2022! U Australiju je došao da igra tenis, a na kraju je završio u azilu za migrante, pa na sudu i na kraju je deportovan. Dobio je medicinsko izuzeće, stigao na turnir, a onda je politički pritisak bio toliko jak da je deportovan izričitom odlukom nadležnih, čak i kada je na suđenju presuđeno da ima pravo da ostane u zemlji.

ČETVRTI PEHAR - 2022. US OPEN

Izvor: Profimedia

Iz Australije je deportovan jer nije vakcinisan, a potom nije mogao da igra na velikom broju narednih turnira, pa je pao na ATP listi, što mu je donelo teži žreb i Rafaela Nadala u četvrtfinalu Rolan Garosa. Izgubio je taj meč i otišao u London.

Igrao je fenomenalno, opet je dominirao i osvojio je svoj 21. grend slem u karijeri, ali 22. će dugo čekati! Iščekivalo se da li će SAD skloniti neke zabrane iz svoje zdrastvene politike, a kada se to nije desilo, Novak se oglasio.

Javio je da neće igrati na US Openu i zahvalio se svojim navijačima na velikoj podršci, a svima koji nastupaju na turniru poželeo veliku sreću. A sreća ih je već pogledala jer najbolji na svetu neće juriti ovaj trofej. Uslov da otputuje bio je da se vakciniše, on je čvrst u odluci da to neće da uradi i s obzirom na to, ovakav rasplet mogao se očekivati u poslednja dva meseca i nije iznenađenje.

Njegov stav o vakcini je odavno jasan i o tome su sve rekli i on i drugi. Da nije tako dosledan, sigurno ne bi bio to što je postao. Isto tako, i američki zakoni takvi su da ne dopuštaju izuzeće ni asu kakvog tenis nije video. U takvoj situaciji, niko nije iznenađen time što je Nole ostao u Srbiji, kod kuće, dok će Rafael Nadal i ostali pokušati da osvoje poslednji grend slem trofej u 2022.