Tenis

DA LI ĆE NOVAKOVE NOGE IZDRŽATI? SVI MOGU DA GA NAPADNU! Vilander: Zbog jedne stvari SVAKO ima šansu da pobedi!

Autor Mladen Šolak

Mats Vilander analizirao je Australijan open, komentarisao veliki broj iznenađenja i govorio o nastupu i šansama Novaka Đokovića.

Izvor: eurosport

Da li su loptice kojima se igra na Australijan openu razlog za veliki broj iznenađenja? Prema mišljenju stručnog konsultanta Eurosporta Matsa Vilandera, upravo u njima bi mogao da bude ključ čudnih rezultata u Melburnu ovog januara! "Nema logičnog objašnjenja (zašto nosioci ispadaju), izuzev toga da što igra postane brža, to će biti i manje predvidljiva. Jer momci i devojke udaraju lopticu toliko snažno, a svi su sjajne atlete ovih dana. Teško ćete da pobedite tako što ćete umoriti nekoga. Možda Endija Mareja sa 35 godina, ali svakome bi bilo teško nakon što završi prethodni meč kasno noću. A možda su i loptice, jer možda mislite da su mekane i vrlo brzo postanu paperjaste. A kada imate lopticu koja je tako 'živahna', onda oduzme deo kvaliteta igračima koji nemaju taj apsolutno sjajan osećaj poput Novaka, Federera ili Mareja".

U muškoj konkurenciji do sada su ispali branilac titule Rafael Nadal, drugi nosilac Kasper Rud (obojica u drugom kolu), zatim šesti nosilac, Kanađanin Feliks Ože Alijasim, sedmi Danil Medvedev, osmi Tejlor Fric... Među prvih 20 nosilaca, u igri su još samo petorica - Stefanos Cicipas, Novak Đoković, Andrej Rubljov, Holger Rune i Karen Hačanov. Slično je i u ženskoj konkurenciji, gde su ispale Iga Svjatek, prva nositeljka, kao i Ons Žaber, "Broj 2" na ovom turniru koja je stala u drugom kolu.

Vilander je dodatno obrazložio svoju tvrdnju da su možda u pitanju loptice. "Igra se sa možda malo više spina, sa lopticom koja odskače malo više, ponekad sa malo slajsa u servisima... Jer loptica reaguje na taj dodir genijalaca ovog sporta. Ali običan igrač, koji radi zaista naporno, možda neće imati isti osećaj, ali će se izvući ako loptice postanu teže i paperjastije. Oni udaraju lopticu tako jako da svako može da pobedi bilo koga ovih dana. Nekad je postojao Top 10, ali sada je to Top 50 i svako može da pobedi svakoga", dodao je Vilander.

NOVAK UDARI JAČE, ONA STIGNE SPORIJE

Ipak, i kada se uzme u obzir da ima mnogo iznenađenja, Vilander i dalje smatra da je teško prevideti činjenicu da je tu i dalje devetostruki šampion, Novak Đoković. "Novak udaraca lopticu snažnije, ali ona i dalje ne ide brže na drugu stranu mreže kao što je išla prošle godine. To smo dokazali i naučno. Udariš lopticu snažnije i ona stigne 5 kilometara na sat sporije nego prošle godine, ali to izjednačava teren i ne smeta mi. Što se mene tiče, volim iznenađenja, volim nove face, to je sjajno za sport i nadam se da će ljudima da se svidi".

Prema njegovom mišljenju, Novak je i dalje prvi favorit. "Samo Novak je taj koji ima šta da izgubi, pod uslovom da je zdrav. Ako nije, onda bih rekao da je Cicipas pretnja, jer je pomalo stizao dotle i ranije. Ali kada imate igrače poput Jiržija Lehečke, to je tip koji udara lopticu kao niko drugi. Svako od tih momaka može da napadne Novaka. Na kraju krajeva, da li će noge izdržati? On ima 35 godina, ali veoma je nepravedno reći da je on taj koji ima šta da izgubi ovde. On je svakako najbolji igrač!", dodao je Vilander.