Tenis

BELORUSKINJU ISMEVALI, A SAD IM SE OSVETILA! I Lukašenko se oglasio posle pobede, evo šta joj je poručio! (VIDEO)

Autor Mladen Šolak

Sjajna beloruska teniserka osvojila Australijan open i postala zvezda dana svetskog sporta.

Izvor: Profimedia

Beloruska teniserka Arina Sabalenka (24) osvojila je Australijan open pobedom protiv kazahstanske predstavnice Jelene Ribakine - i to na desetogodišnjicu istorijskog uspeha svoje zemljake, Beloruskinje Viktorije Azarenke. Ona je u istom periodu 2013. takođe podigla titulu u Melburnu i obradovala navijače.

Poznati teniski novinar Ben Rotenberg podsetio je na to da je pre pet godina Sabalenka bila ismevana na istom mestu, na Rod Lejver areni. Tada je kao tinejdžerka igrala protiv domaće takmičarke Ešli Barti, a publika joj je dobacivala i zbijala šale na njen račun. I domaćoj teniserki bilo je neprijatno, a Beloruskinja sigurno to nije zaboravila.

U međuvremenu, Sabalenka je nastavila da napreduje, stizala je do polufinala Vimbldona i US Opena (dva puta), a zanimljivo je da je upravo na Australijan openu 2021. napravila svoj dotad najbolji rezultat i ušla u četvrtfinale pobedivši legendarnu Serenu Vilijams. I posle toga je padala, ustajala, suočavala sa zabranom nastupa na Vimbldonu prošle godine zbog zemlje iz koje dolazi, a za sve to vreme je postajala sve bolja igračica.

Kao što je i bilo očekivano, teniserku koja živi i radiu Majamiju u prethodnih godinu dana neretko su pitali za rat u Ukrajini, o čemu se oglasila i pred osvajanje titule u Melburnu, rečima: "To je zaista užasno, jer niko ne podržava rat. Niko". Dok se takmičila bez istaknute zastave, u njenoj domovini su slavili njene pobede, a među radosnima zbog Arininog uspeha je i beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, koji je nazdravio u njeno ime i poželeo joj "ličnu sreću, zdravlje i nove pobede".