Tenis

IME NJENE DRŽAVE ZABRANJENO I NA PEHARU! Šampionka je dobila trofej samo sa SVOJIM imenom - pogledajte! (FOTO)

Autor Mladen Šolak

Australijanci doneli radikalnu zabranu i pridržavaju je se na Australijan openu u svim okolnostima.

Izvor: Profimedia

Beloruska teniserka Arina Sabalenka (24 godine) osvojila je u subotu Australijan open i dobila je šampionski pehar bez imena svoje države. U skladu sa tamošnjim pravilima i zabranama koje se odnose na Rusiju i Belorusiju zbog rata Rusije i Ukrajine, šampionka se od prvog do poslednjeg dana takmičila tako što je kraj njenog imena stajalo prazno polje i tako je ostalo i u finalu.

Posle njene uzbuljive pobede protiv Elene Ribakine, rođene Moskovljanke koja igra pod zastavom Kazahstana, organizatori su joj dodelili pehar koji je potom izbliza fotografisan, a te slike izazvale su veliku pažnju na društvenim mrežama. Tako je jedan verifikovani korisnik iz Australije objavio sliku na kojoj pišu imena sadašnje i prethodnih pobednica:

  • 2021. N. Osama (JPN)
  • 2022. E. Barti (AUS)
  • 2023. A. Sabalenka

Korisnici Tvitera se u komentarima ispod te objave uglavnom nisu slagali sa odlukom Australijan opena da ovako uskrati šampionki ime države iz koje je i koje se ne odriče, iako sada živi u Majamiju. Pogledajte kako je izgledala TV grafika u toku prenosa njenih mečeva iz Australije.

Izvor: Eurosport/Screenshot