Tenis

NIK KIRJOS PRIZNAO KRIVICU, RAZMIŠLJAO I O SAMOUBISTVU: Na sudu isplivalo sve o njemu - alkohol, droga i depresija!

Autor Mladen Šolak

Australijski teniser priznao napad na bivšu devojku

Izvor: Profimedia

Australijski teniser Nik Kirjos priznao je da jeste gurnuo bivšu devojku na zemlju pre dve godine. On je napao Kjaru Pasari tokom svađe u njegovom rodnom gradu Kanberi, u januaru 2021. Psiholog je utvrdio da je teniser nakon toga patio od teške depresije i da je pomišljao na samoubistvo. U večeri napada na devojku on je pokušavao da ju je napusti tokom svađe, zvao je Uber vozilo koje ga je čekalo, ali devojka je stala ispred njega i sprečila ga da uđe u kola. Vozač nije hteo da krene sa otvorenim vratima, a Kirjos je u tom trenutku gurnuo devojku, pritisnuvši njena ramena, zbog čega je pala na pločnik i okrznula koleno. U policiju je otišla 11 meseci posle toga, kada su raskinuli.

Kontroverzni teniser nije osuđen jer delo nije bilo dovoljno "ozbiljno" da bi bilo kvalifikovano kao napad i nije bilo sa predumišljajem. Sudija Džejn Kembel ocenila je da je Kirjos napravio čin "gluposti" i "frustracije".

Kirjosov psiholog, Sam Borenstejn, dostavio je pisani izveštaj i svedočio je telefonom da je Kirjos pretrpeo velike depresivne epizode u prošlosti i da je koristio alkohol i drogu. Takvo njegovo mentalno zdravlje dovodilo je do impulsivnog i neobazrivog ponašanja. Dok smo svi pratili kako se javno svađa i vređa (pa i Novaka Đokovića), očigledno je imao i agresivne epizode u svom domu i prema devojci.

Borenstejn je utvrdio da se Kirjos sada oseća dobro i da napreduje. Zbog njegovog nekadašnjeg stanja, advokati su tražili da se optužba za napad odbaci, ali taj pokušaj bio je neuspešan. Kirjosva trenutna devojka Kostin Haci izjasnila se da nema problema sa nasiljem u njihovoj vezi i podržala je tenisera na sudu. Na pitanje sudije da li može da stoji i da se izjasni krivim, Kirjos se oslonio na štake zbog povrede kolena i odmah to uradio. "Da, bez brige, časni sude", izjavio je Australijanac i priznao krivicu.

Nik Kirjos je prošle sezone imao najbolju godinu u karijeri, igrao je u finalu Vimbldona, a trenutno je 20. na svetu. Posle izlaska iz sudnice objavio je emotivnu objavu na Instagramu: "Zahvalan sam sudu zato što je odbacio optužbe protiv mene bez osude. Nisam bio na dobrom mestu kada se to dogodilo i reagovao sam na tešku situaciju na način zbog kojeg duboko žalim. Znam da to nije bilo OK i iskreno mi je žao zbog bola koji sam naneo. Mentalno zdravlje je teška stvar. Život može da deluje nedoljivo. Ali otkrio sam da to što dobijam pomoć i što radim na sebi čini da se osećam bolje i da budem bolje. Nikad neću moći da dovoljno zahvalim Kostin, svojoj porodici i prijateljima zbog toga što su me podržali u ovom procesu. Sada planiram da se fokusiram na oporavak od povrede i na napredak na najbolji mogući način"