ZAR JE MOGUĆE!?

GREND SLEM ŠAMPIONKU KAZNILA NJENA DRŽAVA! Igraš tenis sa Ruskinjama? Od nas nećeš dobiti novac!

Autor Milutin Vujičić

Neverovatna odluka Letonije koja je "zavrnula slavinu" svojoj najboljoj teniserki Jeleni Ostapenko.

Izvor: Profimedia/CHRISTOPHE SAIDI/SIPA

Olimpijski komitet Letonije privremeno je suspendovao svoju najbolju  teniserku Jelenu Ostapenko, kao i još dvoje manje poznatih takmičara u biciklizmu (Tom Skujinš i Krist Nejland) zbog toga što su se takmičili u sportovima u kojima je dozvoljen nastup ruskim i beloruskim sportistima. Nije u pitanju veliki novac, bar u slučaju Ostapenko, pošto će u februaru ostati bez 1.700 evra, a biciklisti po 300 i 200, međutim "mrlja" ostaje.

Potez države, inače uoči Dana žena, ostavio je teniske navijače u šoku pošto Jelena Ostapenko ne može da utiče na WTA i određuje da li će ruske i beloruske teniserke biti na žrebu, odnosno kao i većina njenih kolega i koleginica trudi se da se ne meša u politiku. Štaviše, tenis radi na tome da i na Vimbldon vrati ruske i beloruske sportiste...

Povodom simboličnog poniženja u javnosti Jelena Ostapenko se još nije oglasila, ali ne sumnjamo da hoće pošto je oduvek važila za teniserku koja kaže sve što želi i ne boji se da bilo koga razljuti. Još ako na to uzmemo u obzir da je Ostapenko poreklom iz ukrajinskog Zaporožja (tamo joj živi baka) i da je često isticala da je posebno ponosna što predstavlja Letoniju, teško da će je sankcije koje joj je uvela njena država obeshrabriti.

Podsetimo, Ostapenko je rođena 1997. u Rigi i najpoznatija je po tome što je sa 20 godina osvojila Rolan Garos, pravo niotkuda. Najbolji plasman imala je 2018. godine kada je bila peta teniserka sveta, a danas je na 26. mestu WTA liste.