REZIME DANA

MONDO NA ROLAN GAROSU: Golovi kao na "Bombonjeri", najveći srpski neprijatelj i ŠEST reči koje su odjeknule svetom

Autor Nemanja Stanojčić

Uzbuđenja ne manjka, kako na samim terenima, tako i oko ogromnog kompleksa na drugom grend slemu sezone. /Od izveštača MONDA sa Rolan Garosa/

Izvor: MONDO/Nemanja Stanojčić

Rolan Garos, ludilo na terenima, sa navijačima, meksički talasi, atmosfera kao na fudbalskoj utakmici, poruka Novaka Đokovića na kameri i ispadanje tri srpska predstavnika. U kratkim crtama dešavanja sa drugog dana jednog od najpoznatijih teniskih turnira na svetu.

Kako to izgleda iz ugla novinara? Ekstremno zanimljivo, u šta sam se lično uverio. Od vožnje autobusom do kompleksa bez karte, nadam se da pariska kontrola ovo ne čita, do povratka u smeštaj sa dužim pešačenjem jer vozač nije otvorio vrata. Izgleda da je karma čudo, mada sam kupio više karata. Međutim, da bi izašao iz busa potrebno je da pritisneš dugme i da vozača obavestiš, iako stojiš na vratima, ali neke nove lekcije uče se svaki dan...

Od momenta ulaska vidi se reka ljudi, svi šetaju polako, nigde ne žure, ispred terena su redovi, čekaju dozvole redara da uđu na meč. Dok sa kolegama šetam, sa terena "Suzan Lenglen" čuje se atmosfera kao na fudbalskim utakmicama u Argentini. Ori se "Benoa, Benoa". Jedan od miljenika publike Benoa Per igrao je na tom stadionu protiv Britanca Kamerona Norija. Ispratili smo uživo treći set koji je dobio sa 6:3. Posle svakog poena navijači su skakali, vikali, pravili meksičke talase "Au, ovo kao da je Per dao gol", dobacuje jedan od kolega. Zaista je tako i izgledalo, kao na fudbalu, recimo na čuvenoj "Bombonjeri" Boke juniors. Zbog Novakovog meča nismo mogli da ostanemo do kraja, mada smo i sa "Šatrijea" mogli da čujemo uzvike, u tim momentima je Per imao prednost od 4:2 u petom setu i išao je ka pobedi, ali je izgubio naredna četiri gema i ispao. Velika šteta i za njega i za publiku.

Dok je Per izgubio dobijeno, na glavnom terenu Novak se poigravao sa Aleksandrom Kovačevićem, dva seta su izgledala kao trening, dok je se u trećem unervozio, svađao se sa sudijom Džonom Blomom, pa je zakomplikovao kraj seta, a onda je sve morao da rešava u taj-brejku. Dok se on borio sa svim tim na terenu, mi smo imali problem sa najvećim srpskim neprijateljem - promajom. Duvao je jak vetar u Parizu, posebno se to osetilo u novinarskoj loži koja je otvorena u potpunosti, tako da nas je "ulovila" i promaja.

Posle svega toga, jedna poruka je obišla svet. Novak je na kameri napisao "Kosovo je srce Srbije, stop nasilju" i na taj način je rekao sve o dešavanjima na Kosovu i Metohiji. "Uradio bih to ponovo, vrlo je bitno da pokažemo slogu i podršku", poručio je Đoković posle meča. Njegova poruka imala je odjek, a teniski dan u Parizu završen je i sa tri poraza srpskih igrača, takmičenje su završili Hamad Međedović, Filip Krajinović i Dušan Lajović, a u sredu će na teren izađi Olga Danilović i Miomir Kecmanović. Nadamo se sa više uspeha, a vi budite uz MONDO i pratite sve šta se dešava na Rolan Garosu.