Pravo u svemir

SPEKTAKULARNA NASLOVNA STRANA L'EKIPA - LANSIRALI SU NOVAKA NA MESEC! Naslovom od pre 150 godina idealno su ga opisali!

Autor Nikola Lalović

Novak Đoković je čudo, čudo poput odlaska na mesec ili remek-dela francuske literature. To nam govori naslovna strana "L'Ekipa" za ponedeljak.

Izvor: Profimedia

"De La Terre, A La Lunne" piše na naslovnoj strani "L'Ekipa" ovog ponedeljka, a između dva bloka teksta stoji Novak Đoković koji leži na pariskoj šljaci nakon osvajanja Rolan Garosa

Ovo je jasna referenca na roman Žila Verna iz 1865. godine "Sa zemlje na mesec", treći roman fantastičnog francuskog pisca. Ova knjiga je treći objavljeni roman Verna i govori o ljudima iz baltimorskog kluba ljubitelja oružja koji pokušavaju da naprave top "Kolumbijadu" pomoću koje bi poslali tri čoveka u svemir. Proračuni Žila Verna o potrebnoj sili da se čovek lansira u svemir iz 1865. godine kasnije su se ispostavili prilično tačni, a skoro vek i po kasnije ovaj sjajni roman poslužio je kao sjajna metafora za jednog Srbina!

Kao što su junaci romana pokušavali da se lansiraju u svemir za 97 sati i 30 minuta, tako je Novak Đoković uspeo da se lansira u tenisku istoriju i da za petnaestak sati na zemlji "Filip Šatrijea" i ostalih terena na kompleksu Rolan Garosa ode pravo na mesto najvećeg ikada. Pogledajte kako su to Francuzi videli:

Sada je najbolji teniser ikada i po broju osvojenih grend slemova i po broju nedelja na vrhu ATP liste, ali je i trenutno prvi na ATP listi i u ATP trci. Ravnog mu nema, a visine u koje će se lansirati u budućnosti možemo samo da naslutimo. Kao Žil Vern put na mesec te 1865. godine.