SJAJNO

OVO JE ĐOKOVIĆEVA TAJNA USPEHA! Dve namirnice mu daju neverovatnu MOĆ, a možete da ih kupite u svakoj prodavnici!

Autor Nemanja Stanojčić

Novak Đoković najčešće koristi ove dve namirnice.

Izvor: Profimedia

Novak Đoković ima 36 godina, obara rekorde kao od šale i nema nameru da stane. Osvojio je Rolan Garos, bio mu je to 23. grend slem trofej u karijeri i pokušaće da nastavi niz već na Vimbldonu. Šta je njegova tajna? Odgovor leži u dve namirnice koje najčešće konzumira tokom mečeva i koje možete da kupite u svakoj prodavnici. U pitanju su urme i banane.

Napravio je Nole nedavno šou sa srpskim novinarima kada je na pitanje o povišenom tonu prema svom stručnom štabu i Goranu Ivaniševiću imao urnebesan odgovor. "Banane, urme i voda. Stvarno ne shvatam, svaki meč isto. Dogovorimo se, oni i dalje ne razumeju. Donesu mi jabuku. Kakva jabuka čoveče. Onda nađem krušku, nema urme, pa mi donesu neke magnete, svašta nešto", rekao je Novak tada.

Srpski as sve ovo koristi kako bi podigao energiju u toku meča i dobio dodatnu snagu za ogromne napore. Koliko je briga o telu važna videlo se i u polufinalu turnira u Parizu kad je telo Karlosa Alkaraza zbog svega toga počelo da se grči.

URME

Izvor: YouTube/7DAYSUAE

Urme imaju ogromne zdravstvene prednosti. Pored vitamina i minerala, bogate su antioksidantima i imaju veliki značaj za varenje, kao i za srce i mozak. Uz to podižu nivo energije i kondicije što je i te kako značajno za profesionalne sportiste. Tri urme sadrže oko 200 kalorija, 54 grama ugljenih hidrata, sa oko pet grama vlakana, gram proteina i nemaju masti. Uz to sadrže vitamine B, K, kalcijum, kalijum, mangan, cink, magnezijum i gvožđe.

Urme ujedno nazivaju i "vitaminom za oči", jer sadrže lutein i zeaksantin koji su posebno važni za mrežicu i makulu oka. Pomažu ćelije epitela za dobar vid i mogu da spreče oštećenje makule, koja se javlja u starosti. Pomažu i kod stomačnih problema i utiču na obnavljanje crevne flore. Takođe, koriste se i za jačanje srca, smanjenje krvnog pritiska i snižavanje holesterola. Jedna od ključnih prednosti ovog voća je sposobnost da reguliše nervni sistem i može da smanji rizik od moždanog udara.

BANANE

Izvor: Profimedia

Pored njih Đoković često konzumira i banane koje sadrže tri prirodna šećera - saharozu, fruktozu i glukozu. U kombinaciji sa vlaknima su savršene za podizanje energije. Ponovo, još jedna krucijalna stvar za sportiste. One su dobar izvor određenih vitamina i minerala, posebno kalijuma, vitamina B6 i vitamina C. Mogu da smanje krvni pritisak i da budu korisne za zdravlje srca. Sadrže antioksidativne flavonide koje su takođe povezane sa rizikom od srčanih bolesti, a pomažu i kod dobrog varenja, kao i kod raznih dijeta.

Pogledajte i kako je izgledao momenat kada je Novak dobio iznenađenje od sprskih novinara i poklone, urme, banane, vodu i magnet:

Novak Đoković iznenađenje na konferenciji