Ajde, Nole!

NOVAK ĐOKOVIĆ KREĆE PO 24. GREND SLEM U KARIJERI: Ko je protivnik, kad izlazi na teren i šta mu znači OSVAJANJE turnira?

Autor Dušan Ninković

Najbolji srpski sportista svih vremena Novak Đoković ima priliku da se dodatno udalji od svih svojih konkurenata koji su prethodnih godina smatrali sebe najvećim teniserima u istoriji.

Izvor: Profimedia/Alamy Live news/Frank Molter

Spremni? Počinje još jedno izdanje Vimbldona, najcenjenijeg teniskog turnira na svetu, a Novak Đoković ide ka ispisivanju novih stranica istorije u svom sportu. Postoji nekoliko izuzetno bitnih razloga da od početka do kraja ispratite put najboljeg srpskog tenisera ka velikom uspehu i "popravljanju" rekorda koje je sam postavio pre nekoliko nedelja u Parizu.

Tada je Novak Đoković osvojio Rolan Garos i postao prvi muškarac sa 23 grend slem titule, a kako ni u Londonu neće biti Rafaela Nadala, jasno je da će to ostati i nakon Vimbldona. Međutim, Đokoviću nije dovoljno - on ide po 24. grend slem trofej, odnosno osmi Vimbldon u karijeri, što bi bio samo još jedan tegić na vagi koja odavno naginje na njegovu stranu dok pričamo o najboljem igraču svih vremena.

Pohod na novu titulu Đoković započinje protiv tenisera koji nije previše poznat, ali zato znamo u kom terminu igra i šta mu znači uspeh na ovogodišnjem izdanju slavnog turnira...

Ko je protivnik?

Na žrebu održanom u Londonu odlučeno je da prvi protivnik srpskog tenisera bude Pedro Kačin (28), koji po prvi put igra u glavnom žrebu Vimbldona. On je trenutno 68. planete, najbolji plasman bilo mu je 54. mesto i širim narodnim masama nije previše poznat. U karijeri nema nijednu ATP titulu, najbolji grend slem rezultat mu je treće kolo US opena iz prošle sezone, a može se reći da je prilično kasno napravio prodor u svetski vrh. 

Mnogo je poznatiji na nižem nivou, pošto je godinama igrao fjučerse i čelendžere, sve dok nije stekao iskustvo da se odmeri sa najboljima. Što se tiče tih mečeva, uspevao je da pobedi Dominika Tima, Gaela Monfisa i Frensisa Tijafoa, kao i da izgubi od Endija Mareja, Saše Zvereva i Stefanosa Cicipasa.

Pre ovogodišnjeg pokušaja na Vimbldonu, Pedro Kačin je samo tri puta igrao kvalifikacije za najprestižniji turnir na svetu i nijednom nije stigao do trećeg kola. Kao i svim ostalim teniserima iz Južne Amerike, Argentincu trava nije omiljena podloga, pa ne čudi što na njoj nema blistave rezultate kroz karijeru. Sve svoje titule na fjučersima i čelendžerima - i u singlu i u dublu - osvojio je na šljaci.

Kad se igra i gde je prenos?

Kao što to tradicija nalaže, Novak Đoković će odbranu titule početi sa Centralnog terena kompleksa u južnom delu Londona i biće prvi teniser koji će imati čast da ove sezone igra na tom mestu. Meč Novaka Đokovića i Pedra Kačina igra se u ponedeljak - prvog dana turnira - od 14:30 i time počinje program na kultnom mestu za svetski tenis. 

Direktan prenos susreta možete pratiti na televiziji "Sportklub", a tekstualni prenos uz sajt MONDO. Kao i za sve ostale mečeve koje Novak bude igrao na turniru, a nadamo se da će ih pobediti sedam, na našem sajtu ćete imati tekstualne prenose dešavanja iz Londona, izjave, analize i sve najbitnije detalje o Đokovićevom putu ka osmoj tituli na Vimbldonu i 24. grend slemu u karijeri.

Šta Novaku znači Vimbldon?

Kao što smo već rekli, Novak Đoković u Londonu igra za 24. grend slem u karijeri, čime bi se izjednačio sa Margaret Kort (koja nije igrala u "Open eri") i postao rekorder i u muškoj i u ženskoj konkurenciji. Sa 23 velika trofeja već je najboljih muškarac svih vremena, ali to nije dovoljno srpskom teniseru - lestvica je podignuta, a rekordi su tu da bi se rušili.

Takođe, Đoković ima priliku da po osmi put osvoji Vimbldon, teniski turnir zbog kojeg je počeo da trenira i o kojem je maštao kao dečak. Ukoliko mu to pođe za rukom, izjednačiće se sa Rodžerom Federerom koji već ima osam grend slem titula na travi i na ovom turniru je najuspešniji u istoriji. Samo, kod Novaka je to malo drugačije... Njemu Vimbldon ni uz titulu iz 2023. godine neće biti najtrofejniji jer je na Australijan openu deset puta bio šampion. 

Takođe, učešće i dobar rezultat na ovogodišnjem Vimbldonu znače mnogo i za ATP listu. Iako je Đoković suvereni vladar kada je u pitanju rekord po broju nedelja na prvom mestu, zašto propustiti priliku da se istorija još malo dopiše? Iako je aktuelni branilac trofeja, Đoković može da osvoji bodove na turniru jer se prethodne sezone nisu dodeljivali poeni!

To znači da bi srpski teniser osvajanjem trofeja mogao da se vrati na prvo mesto koje mu je Alkaraz ukrao baš pred turnir. Ukoliko bi se to desilo, Novak Đoković bi popravljao svoj rekord od 389 nedelja na čelu karavana! Treba istaći da je davno prestigao Rodžera Federera (310 nedelja) i Štefi Graf (377 nedelja), pa se sada trka samo sa sobom. Ne bi bilo loše da u narednom periodu postane prvi u istoriji sa više od 400 nedelja.