Opet...

BRITANSKE VLASTI STOPIRAJU MEČ NOVAKA NA VIMBLDONU?! Političari i u Engleskoj prave HAOS Đokoviću, ne daju mu da igra!

Autor Nikola Lalović

Zbog političkih odluka starih skoro 15 godina , Novak Đoković bi mogao da ima probleme na Vimbldonu.

Izvor: Profimedia/Hutchinson/UK Sports Pics/SIPA

Organizatori na Vimbldonu su napravili problem Novaku Đokoviću jer su njegov meč trećeg kola protiv Stanislasa Vavrinke pomerili kako bi Endi Marej i Stefanos Cicipas odigrali četvrti i eventualni peti set svog susreta u petak na Centralnom terenu. A zbog toga se pobunio i Škot!

Najbolji britanski teniser svih vremena vodi u ovom meču sa 6:7, 7:6, 6:4, a njegov meč u četvrtak nije prekinut zbog vremenskih nepogoda već zbog zabrane lokalnih vlasti! Kada je sudija Geri Armstrong objavio da se meč prekida Marej koji je bio u naletu je bio jako ljut i pitao je sudiju zašto to radi, čak ni on nije znao za pravila! Publika koja je uživala u sjajnom tenisu Cicipasa i Mareja je takođe bila besna, čuli su se zvižduci, ali zapravo sudija nije bio ništa kriv.

Lokalne vlasti su donele odluku da se mečevi na Vimbldonu završavaju do 23 časa po lokalnom vremenu, tj. do ponoći po centralnoevropskom vremenu. Zbog tih pravila je već strahovao jedan srpski teniser, pošto je Laslo Đere pobedio Maksima Kresija u 22:58 po Griniču i tako za dva minuta izbegao da njegov meč uđe u još jedan dan. 

Za razliku od ostala tri grend slema na kojima nema nikakvih ograničenja i mečevi mogu da traju dugo posle ponoći, londonska lokalna samouprava je donela odluku da se mečevi završavaju do 11 popodne 2009. godine. Tada je na Centralnom terenu napravljen krov i prvi put su mečevi mogli da se igraju noću pod svetlima. Zapravo je Vimbldon kada je tražio dozvolu da izgradi krov i da modernizuje svoje terene morao da se obaveže da će se mečevi završavati do 23 časa, kako se lokalno stanovništvo ne bi uznemiravalo.

Razlog za prekidanje mečeva nije odmor tenisera, već haos koji može da nastane uveče sa prevozom i gužvom u naseljenom delu Londona. Novak Đoković sada strahuje da mu meč sa Stanislasom Vavrinkom ne uđe u subotu jer se očekuje da njih dvojica neće na teren pre 19 časova. Ako se oduže drugi mečevi to bi moglo da bude i dosta kasnije, a onda već postoji mogućnost da se duel prekine. 

Ipak, Novak je već nekoliko puta kršio ovo pravilo! Kada je Đoković 2018. godine igrao polufinale sa Rafaelom Nadalom meč je trajao do iza ponoći i to zbog drugog polufinala. Igrali su Kevin Anderson i Džon Izner, a dva servera su meč odužila na šest sati i 36 minuta, pa su Nadal i Novak na teren izašli oko 20:30. 

BONUS VIDEO: