Hm...

"MOŽDA NIJE TREBALO NI FEDERERA DA POBEDIM..." Novak posle poraza poslao poruku i Švajcarcu: Sad smo kvit!

Autor Nikola Lalović

Novak Đoković je posle poraza od Karlosa Alkaraza u finalu Vimbldona morao da se seti kultnog finala iz 2019. godine kada je savladao Rodžera Federera.

Izvor: Profimedia

Novak Đoković se borio skoro pet sati sa Karlosom Alkarazom, ali je na kraju Španac uzeo titulu na engleskoj travi. Mladi 20-godišnji teniser je posle velike borbe u pet setova uzeo svoju prvu titulu na terenima "Ol Ingland Klaba", a na kraju meča Đoković mu je odao priznanje. Istakao je da je izgubio od boljeg igrača i naglasio da je Alkarazov napredak neverovatan. 

"Dobar dan svima, nije ovo dobro za mene, ali je dobro za Karlosa. Moram da počnem od pohvala Karlosu i njegovom timu. kakav kvalitet na kraju meča! Pronašao si prve servise, apsolutno si zaslužio. Fenomenalno! Mislio sam da ću sa tobom imati probleme samo na šljaci, eventualno na betonu, ali defintiivno od ove godine to nije slučaj. Pre ove godine si samo nekoliko puta igrao na travi, zaista je neverovatno ono što si uradio ove sezone i ovde i na Kvinsu", počeo je Novak svoj govor nakon poraza koji bi verovatno svakog drugog tenisera potpuno slomio. 

Ipak, zna Novak da je ranije on dobijao mnogo ovakvih mečeva i upravo se toga setio kada je sve bilo gotovo. Nije mogao a da ne pomene finale iz 2019. godine, kada je posle ogromne borbe savladao Rodžera Federera. Tada je iskusni Švajcarc imao dve meč lopte na svoj servis, a sada je Đoković rekao da možda i nije trebalo da dobije taj meč!

"Što se mene tiče, nikada nije lepo izgubiti ove mečeve. Ali kada se sve emocije slegnu mislim da ću morati da budem zadovoljan. Toliko sam puta dobio neizvesne mečeve tokom godina... Recimo 2019. protiv Federera kada sam imao dve meč lopte protiv sebe, možda je trebalo i da izgubim. Sada mislim da je nerešeno!", istakao je Đoković na kraju. 

Tokom govora posle izgubljenog finala videli smo i suze velikog šampiona, pošto je Novak kada je video sina u publici zaplakao i za trenutak prekinuo svoj govor. 

Novak je  Rodžera Federera u finalu Vimbldona 2019. godine pobedio za neverovatnih četiri sata i 57 minuta, a na kraju je rezultat bio 7:6, 1:6, 7:6, 4:6, 13:12. Iako je delovalo da je Đoković nadomak poraza, iako smo svi zapamtili gospođu sa tribina koja pokazuje da je Federer na samo poen od devete vimbldonske i 21. grend slem titule, na kraju je pehar otišao u Srbiju. 

Zauvek je ostao Rodžer na tih osam pehara u Londonu i 20 na grend slemovima, a preokret koji je uspeo da režira Novak je verovatno najveći u istoriji tenisa. U godinama koje slede Đoković je redom pomerao granice i menjao istoriju sporta. Oborio je Švajcarcu rekorde po broju osvojenih grend slemova i po broju nedelja provedenih na prvom mestu ATP liste, pa je sada Rodžeru ostalo samo da se diči time što ima više pehara na Vimbldonu. 

Za sada je Novak posle ovog poraza od Karlosa Alkaraza, svog drugog u karijeri, ostao na sedam osvojenih trofeja, ali nakon što je ceo svet video da i sa 36 godina može da igra pet sati vrhunskog tenisa niko ne misli da će on skoro u penziju. Ima vremena i da ovaj rekord Rodžera Federera padne.