ZNATE LI JE?

JA SVE VREME ČEKAM DA ME VI POZOVETE! Da nije bilo Jelene, Novak ne bi postao NAJVEĆI IKADA: Otkrila ga sa 5 godina!

Autor Milutin Vujičić

Pre deset godina preminula je Jelena Genčić koja je otkrila Novaka Đokovića i trasirala mu put ka zvezdama.

Izvor: Youtube/Agape - Aleksandar Gajšek

Srpski teniser Novak Đoković dokazao je ove godine da je najbolji u istoriji svog sporta. Đoković je u Parizu podigao čak 23. grend slem u karijeri, a osim toga ima najveći broj mastersa, nedelja provedenih na vrhu ATP liste, kao i bolji skor u duelima sa svoja dva najveća rivala - Rodžerom Federerom i Rafaelom Nadalom. Malo je falilo da u nedelju ispiše istoriju Vimbldona koji je osvajao do sada sedam puta, ali ga je u pohodu na osmi sprečio mladi Karlos Alkaraz. Ipak, ima Nole dovoljno još vremena da proba da sruši rekord Federera na Vimbldonu, iako je kao klinac sanjao da samo makar jednom podigne taj pehar...

To je pričao još od malih nogu kada je uzeo reket u ruke i počeo da trenira kod Jelene Genčić. Američki list "Njujork Tajms" je svojevremeno proglasio najboljom ženom trenerom na svetu i mnogi ne znaju da je otkrila Novaka Đokovića, ali i Moniku Seleš, Ivu Majoli, Gorana Ivaniševića i brojne druge tenisere u regionu, međutim trenutak kada je srela malog Noleta na Kopaoniku promenio je istoriju sporta.

Izvor: MN Press

Upravo o tome je govorio novinar Aleksandar Gajšek koji je gostovao u emisiji "Veče sa Ivanom Ivanovićem" i do detalja je opisao kako je izgledao prvi susret Novaka Đokovića sa Jelenom Genčić i kako je uopšte ubedio nju, pa potom i roditelje, da ga ona "uzme pod svoje". 

"Da li znaš kako su se sreli prvi put? Jeca kaže imala je kamp na Kopaoniku, jedan dan je trenirala i videla je dečaka koji je ručicama bio uhvaćen za žičanu ogradu. Dva sata je nije ispuštao. Dođe kod njega i pita ga kako se zove. Kaže joj Novak Đoković. Koliko imaš godina? Pet i po... I šta radiš? Pa evo gledam šta vi radite. Pa je l' znaš šta radimo? Igrate tenis. Pa je l' bi ti došao kod nas malo da igraš tenis? Ivane, slušaj njegov odgovor: Ja sve vreme čekam da me vi pozovete. I kaže mu Jelena da bi ga rado pozvala, ali nemaš reket... Kaže imam svu opremu. Pitala ga je da dođe u dva popodne, on negde šturnu i Jelena se vrati u svoju sobu", počeo je priču Aleksandar Gajšek.

Izvor: MN Press

"Jelena je ručala i pogleda kroz prozor i vidi dečaka kako stoji ispred kapije kao vojnik, na satu pola dva. Prilazim mu i kažem što je tako poranio, kaže mrtav ozbiljan nisam uopšte poranio. Jelena primeti da nosi torbu, odluči da gvirne unutra, a tamo: torba spremna za ATP. Loptica, reket, kačket, peškir, voda, banana... Kažem mu, Novače, svaka čast, pozdravi mamu kako te je lepo spakovala. kad me je presekao pogledom i kaže ja igram tenis, a ne moja mama, ja sam spakovao torbu. Tu joj je nešto kao kliknulo, i rekla je treneru da ide sa Novakom da igra".

Odmah je želela da reaguje i usledio je razgovor sa roditeljima, Srđanom i Dijanom, koji nisu ni bili svesni kakvo čudo od deteta je Novak: "Kaže da je samo prišla posle 15 minuta i pitala ga gde su mu roditelji. I traži da ih upozna. Novak kaže da li me puštate s treninga? Vraća se i vodi majku za ruku i u tom se Jelena Genčić obraća njima: Dobar dan, ja sam Jelena Genčić i ono što ću vam sada reći jedino sam rekla roditeljima Monike Seleš. Ovaj dečak ako bude pravilno vođen programom koji imam za njega, do 17. godine će biti u prvih pet tenisera sveta. Roditelji zbunjeni, a Novak je ostavio mamu i priljubio se uz mene da vidi da li će oni da pristanu. Sutradan je došla TV ekipa iz Beograda i srela Srđana Đokovića koji ih je pitao za Jelenu Genčić, a kada su mu rekli koga je sve trenirala - otišao je da joj se izvini, nakon čega je ona napravila kolegijum u TK Partizan", ispričao je Gajšek i rekao da je tada Jelena ostala bez podrške.

Izvor: MN Press

"Predstavila je Novaka Đokovića i rekla da je budući grend slem šampion i da će ubuduće osvajati brojne titule. Dok je pričala osetila je hladnoću sa druge strane i neki kolega je pita: Kakav Vimbldon, šampion, pa dete ima pet godina? Ona je rekla da veruje u njega, dok su izlazili svi napolje. Rekla joj je da se ne boji i da će sami zajedno da rade", kazao je Gajšek i rekao da je Jelena Genčić mnogo toga pomogla Novaku od časova do samopouzdanja.

Jelena Genčić je preminula 1. jula 2013. godine u Beogradu u 77. godini, a njeno proročanstvo o Novaku Đokoviću se ispunilo. Baš kao što je rekla, biće mu potrebna "cela kuća" kako bi stavio sve pehare koje je osvojio tokom karijere, pa ne čudi što se Nole često seti nje u intervjuima i objasni koliko je bila značajna za njegovu karijeru i život.

BONUS VIDEO: