IN MEMORIAM

JANKO OBJAVOM ŠOKIRAO TENISKI SVET! Oprostio se od njega, a Nemci pišu da je bio pod OZBILJNIM optužbama

Autor Nemanja Stanojčić

Preminuo je Dirk Horford, Janko Tipsarević se oprosti od njega, dok u Nemačkoj pišu da je protiv njega bila podneta optužnica...

Izvor: Profimedia

Dirk Hordorf (67) je preminuo. Nekadašnji trener Janka Tipsarevića imao je zdravstvene probleme u poslednje vreme, a upravo je bivši srpski teniser prvi objavio vesti o njegovoj smrti. Ubrzo su to preneli i mnogi svetski mediji. Poslao je emotivnu poruku treneru koji je bio značajan za njegovu karijeru.

Oglasio se na društvenim mrežama. "Počivaj u miru Dirk. Jedna od najvećih ikona i najvećih mozgova našeg sporta napustila nas je danas. Naučio si me kako da budem odgovoran, kako da živim svoj život i to je ono što je ugravirano u mene i moju porodicu zauvek", napisao je Janko na Fejsbuku. Bio je i jedan od prvih menadžera Novaka Đokovića i pomogao mu je dosta na početkukarijere.

Inače, tokom godine pojavile su se ozbiljne optužbe na račun Hordorfa i uzburkale su javnost u Nemačkoj. Tamošnji mediji prenosili su svedočenja tenisera koji su tvrdili da ih je on seksualno zlostavljao, dodirivao... Zbog toga se povukao sa mesta potpredsednika teniskog saveza Nemačke, pokrenuta je i optužnica, ali je posle višemesečne istrage slučaj zatvoren i ustanovljeno je "da nema dovoljno dokaza za nastavak postupka". Hordorf je negirao optužbe, a njegov advokat je tada otkrio da je imao dve operacije, da se nalazi u lošem zdravstvenom stanju i da je to pravi razlog što se povukao sa mesta u Savezu, a ne spomenute optužbe.

Optužbe protiv njega izneo je bivši teniser Maksimilijan Abel koji je suspendovan zbog toga što je pao na doping testu. Prepričao je šta se navodno dogodilo dok ga je Dirk trenirao. "Na početku bi me dodirivao po leđima i stomaku i onda je prešao na moju zadnjicu. Bilo mi je baš čudno, pitao sam se zašto to radi. Jednom prilikom mi je tražio da dođem u njegov stan i tamo me je terao da se skinem go i da radim sklekove. Onda me je tukao kaišem po goloj zadnjici", rekao je Abel.

Teniski savez je sproveo istragu, predsednik Ditlof von Arnim je izdao saopštenje u kom je naveo da "optužbe nisu mogle da se dokažu", kao i da je kredibilnost svedoka ugrožena jer Abel ima dosije i da se trenutno nalazi u zatvoru zbog prevare sa kreditnim karticama. Sličnu izjavu dao je i bivši dubl igrač Sriram Balađi koji je tvrdio da je proveo tri meseca na akademiji na kojoj je bio i Hordorf. "Dolazio je u moju sobu jednom nedeljno i tražio mi je da se skinem go. Jednom me je pozvao u svoju sobu i tamo sam takođe spavao go na kauču. Dodirivao me je svuda, imao sam osećaj da je želeo da me tretira kao svog roba", izjavio je Balađi.

BONUS VIDEO: