MUKE

ZABRINUTI RODŽER ZOVE NOVAKA U POMOĆ! Federerov projekat doživeo DEBAKL - sad se setio Đokovića i Alkaraza!

Autor Marina Periškić

Problemi sa Lejver kupom zabrinuli su i Rodžera Federera.

Izvor: Profimedia

Rodžer Federer suvlasnik je Lejver kupa koji je održan prethodnog vikenda kada je Tim Evrope poražen i to ga je jako zabrinulo. Švajcarac je u strahu da će se posle penzionisanja velikana ovakva senzacija od turnira biti zaboravljena. Mnogo više pažnje i medija i navijača privlačio je upravo on kada se pojavljivao na treninzima i razmenjivao udarce sa igračima nego sami učesnici. Ni publika nije bila preterano oduševljena.

"Evropa je u Kanadu došla u veoma oslabljenom sastavu i nadam se da se to više neće dogoditi. Voleo bih ponovo da vidim Novaka u timu. Voleo bih i da Alkaraz igra.Voleo bih obojicu zajedno u Timu Evrope", rekao je Švajcarac koji je uživo pratio mečeve i poraz tima u kojem je bio sve do ove godine. Fereder se upravo na ovom turniru oprostio od svoje teniske karijere pre 12 meseci u Londonu.

Posebno je Rodžera pogodila činjenica da niko od pet tenisera koji su u samom vrhu svetskog tenisa nije učestvovao na Lejver kupu. Novak Đoković, Karlos Alkaraz, Danil Medvedev, Holger Rune i Stefanos Cicipas niko od njih nije došao u Vankuver, što je uticalo na rezultat i na senzaciju ovogodišnjeg turnira. Tim ostatka sveta je slavio sa čak 13:2. Jedinu pobedu Evropljanima je doneo Kasper Rud protiv Tomija Pola (7:6, 6:2). Tijafo je potom sa 7:5, 6:3 pobedio Hurkača, da bi u dublu Alijasim i Šelton bili bolji od Hurkača i Monfisa 7:6, 6:4.

Đoković dva puta bio učesnik Lejver kupa, u Čikagu i Londonu, a mladi Alkaraz još nije debitovao. Zato Rodžer već priprema teren za narednu sezonu. Povlačenje Runea i Cicipasa je negativno uticalo na ekipu, ali će svakako biti kandidati za narednu godinu. Tu je i Medvedev koji bi mogao mnogo da doprinese timu.

"Moje srce je i dalje uz Tim Evrope i uveren sam da će ekipa biti mnogo kvalitetnija u Berlinu za godinu dana. Vratićemo energiju i nadam se novoj pobedi",  podsetio je Rodžer i najavio sledeči turnir.

Vreme i lokacija Lejver kupa takođe nije bila pogodna za tenisere. Ove godine turnir je bio između US Opena i Dejvis kupa pa teniseri nisu mogli da se odazovu, pogotovo jer je takmičenje na drugom kraju sveta. Đoković i Alkaraz morali bi iz Njujorka da dođu u Valensiju, pa nazad u Evropu, za samo četiri uzastopne nedelje što je teško izvodljivo. Ostaje da vidimo da li će sledeće godine slika ovog turnira biti drugačija.

Turnir nosi ime legendarnog australijskog tenisera Roda Lejvera koji se smatra jednim od najboljih igrača u istoriji tenisa. Kompanija Rodžera Federera, Team8, brazilski biznismen i bivši Dejvis Kup reprezentativac Horhe Paulo Leman i Teniski Savez Australije su zajedno osnovali Lejver kup.

Takmičenje se sastoji od šest najboljih evropskih igrača koji igraju protiv šest rivala iz ostatka sveta. Ukupno se igra 12 mečeva tokom tri dana (devet pojedinačnih i tri meča u parovima). Svaka pobeda vredi 1 bod prvog dana, 2 boda drugog dana i 3 boda trećeg. Svaki član tima mora da učestvuje u jednom, a najviše može u dva sing duela, dok četiri od šest igrača svakog tima mora da igra u dublu. Sve partije se igraju u tri dobijena seta, dok se poslednji set odlučuje u super taj-brejku (do 10 poena).

BONUS VIDEO:

Đoković - Federer, Vimbldon 2019
Izvor: Youtube/Wimbledon