MATEMATIKA

DO KAD ĆE NOVAK OSTATI PRVI? Alkaraz UZALUD jurio Đokovića po Kini - evo šta sad kažu KALKULACIJE!

Autor Nemanja Stanojčić

Novak Đoković može da stigne do 400. nedelja na vrhu i da ostane prvi i na kraju godine, sad sve zavisi od njega.

Izvor: Profimedia

Karlos Alkaraz izgubio je u Šangaju i to je obradovalo i Novaka Đokovića. Španac je jurio po Kini poene, tražio je način da se približi srpskom igraču na ATP listi i to mu nije dalo rezultat, izgubio je i vreme i bodove i put u Aziju neće pamtiti po dobrom. Za to vreme srpski as je odmarao i uživao.

Šta ovo sad znači za Novaka? Prosto je, sad sve zavisi od Srbina. Ostala su dva turnira na kojima će obojica učestvovati - Masters u Parizu i završni turnir u Torinu. Sve što je potrebno tamo jeste da Novak igra na svom nivou i da ne ispadne u ranim rundama. Trenutna razlika između njih dvojice je 2.240 poena. Španac je najavio da će igrati u Bazelu (od 23. do 29. oktobra) i tu može da osvoji 500 bodova.

Posle toga sledi turnir u Parizu (od 30.10 do 5.11) i ulog je 1.000 bodova, pa završni Masters na kom maksimalno može da se osvoji 1.500 poena, ako se ne izgubi nijedan meč u grupnoj fazi. Pobeda u grupi donosi 200, u polufinalu 400, a u finalu 500 poena.

Novak je prošle sezone izgubio od Holgera Runea u finalu u Parizu, dok je u Torinu osvojio titulu pobedom protiv Kaspera Ruda. Njemu će 6. novembra obrisati ukupno 2.100 poena, 600 iz Francuske i 1.500 iz Italije, zato je neophodno da u francuskoj prestonici ostvari dobar rezultat, jer u teoriji tada bi Španac mogao da ga prestigne. Posebno jer on brani ukupno 360 bodova, po 180 iz Bazela i Pariza.

Ukoliko sve ostane ovako Novak bi mogao da dođe do 400 nedelja na vrhu ATP liste (trenutno je na 394) i da obezbedi prvo mesto i na kraju godine. S obzirom na to da je naglasio da ga tron ne zanima i da je fokusiran na grend slem titule i na predstojeći Dejvis kup, prva pozicija bila bi samo šlag na tortu za sezonu u kojoj je osvojio tri grend slema i izgubio u finalu Vimbldona posle drame...

BONUS VIDEO: