GOAT

SADA SE SVE ZNA - EVO ŠTA JE NOVAKU POTREBNO DA GA NIKO NE STIGNE: Računaju kako da ga sruše, ali to je skoro nemoguće!

Autor Nikola Lalović

Novak Đoković je rutinski dobio Grigora Dimitrova u finalu mastersa u Parizu i sada je nadomak prvog mesta na kraju ATP sezone.

Izvor: Gao Jing / Xinhua News / Profimedia

Novak Đoković je protutnjao Parizom! Nakon što je vraćao formu i mučio se sa stomakom u prvom delu turnira sada je u finalu rutinski dobio Grigora Dimitrova 6:4, 6:3 i tako obezbedio svoju 40. masters titulu u karijeri.

Sedmi put je pokorio Pariz srpski teniser i tako je poboljšao svoj rekord koji je već držao - sada beži četiri masters titule Rafaelu Nadalu na večnoj listi, a tako je praktično obezbedio da bude prvi na kraju godine!

Sa tim dobija i desetak nedelja na vrhu ATP liste "viška", u onom periodu u decembru i januaru kada se tenis za ATP bodove ne igra. Ipak, za osiguravanje osme godine na vrhu ATP liste mu je potrebno još malo!

POBEDA ILI PORAZ - ZA ODLAZAK U ISTORIJU!

Izvor: Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia

Novak Đoković posle osvajanja mastersa u Parizu ima 9.945 bodova na ATP listi, dok drugoplasirani Karlos Alkaraz posle ispadanja na startu turnira sada ima 8.455 bodova. To znači da je razlika 1.490 bodova i nije još Đoković siguran na vrhu!

Razlog za to je završni masters sezone na kome teniseri mogu maksimalno da osvoje 1.500 bodova. Za to je potrebno ne samo da se turnir osvoji već i da se dobiju sva tri meča grupne faze. To znači da bi Karlos Alkaraz sa porazom u grupnoj fazi od jednog od tri rivala odmah izgubio šanse za prvo mesto.

Naravno, pošto se za svaku pobedu u grupnoj fazi završnog mastersa dobija po 200 bodova, Novaku prva pobeda u Torinu osigurava prvo mesto na ATP listi i više od 400 nedelja na vrhu ATP liste sveukupno. Svima je jasno da je izvesno da će osmi put u karijeri Novak završiti takmičarsku godinu na vrhu ATP liste, a očigledno je da on neće stati. Motiva ne fali, deluje da ćemo ga gledati u punoj snazi u Torinu, ali i na Dejvis kupu sa Srbijom. 

BONUS VIDEO: