III čin

URAGAN ALKARAZ PRETI NOVAKU! Ovaj tekst govori SVE o odnosu Đokovića i Alkaraza: Španac je POKLON za Srbina, evo i zašto

Autor Nikola Lalović

Novak Đoković je našao "uragan" koji će ga pogurati, motivisati da i dalje osvaja. Taj uragan se zove Karlos Alkaraz!

Izvor: John Patrick Fletcher/Action Plu / Actionplus / Profimedia

Glavna priča ovogodišnjeg završnog mastersa u Torinu, ali i kompletnog finiša sezone nakon US Opena je to da li će Novak Đoković uspeti da bude prvi na kraju sezone. Uspeo je to Srbin, ali se tokom kompletne tekuće sezone rodilo novo rivalstvo. Nije više tema Novak protiv Nadala, odavno nije tema Novak i Rodžer Federer, već je tema Novak ili Alkaraz. 

O tome je na sjajan način pisao novinar "Njujork Tajmsa" Kurt Striter. On je u svom tekstu pod naslovom "U Karlosu Alkarazu Novak Đoković je dobio dugo očekivani poklon: Rivala!" govori o tome koliko je i za samog Đokovića značilo da mu nova generacija tenisa ponudi makar nekoga ko može da ga namuči! Uspeo je Danil Medvedev da ga na kratko sruši sa vrha ATP liste, ali realno da nije bilo politike i zabrana za Srbina to se ne bi desilo. Sada ipak protiv Alkaraza sa kojim ima skor od dve pobede i dva poraza ima rivala za respekt.

"Novak Đoković je dominirao u svim najbitnijim momentima prvog dela teniske sezone. Nakon što je osvojio svoj deseti Australijan open pojavio se sa krunom na Rolan Garosu, njegovim 23. grend slemom čime je izjednačio rekord. Pobeda na Vimbldonu, najsvetijem teniskom terenu, bi ga postavila na tri četvrtine puta da postane prvi čovek sa kalendarskim grend slemom u 54 godine. Delovalo je da je Srbin na putu da otključa najveće dostignuće u sportu i da prestigne Rodžera Federera i Rafaela Nadala koji mu konkurišu za mesto najvećeg ikada. A onda je došao "Uragan Karlito" Karlos Alkaraz i iznenadio je svet tenisa sa pobedom nad Đokovićem na vimbldonskoj travi, podlozi koja bi trebalo da bude kriptonit za Španca", navodi on u tekstu. 

On je naveo da su se stvari na Vimbldonu mnogo promenile, a da je uprkos porazu srpskog tenisera ovo za njega bio pravi poklon! Dobio je ono što mu je bilo potrebno da dobije dodatnu motivaciju za nastavak na najvišem nivou. 

"Koliko brzo sudbina može da se promeni. VImbldon je bio tek treći međusobni meč ove dvojice, ali kada je sve bilo gotovo i kada je Alkaraz podigao najveći teniski trofej u nebo, ovo je preraslo u totalno rivalstvo za superemaciju u muškom tenisu. Kakav je poklon Alkaraz za tenis. Kakav je poklon ova nova sila za Đokovića", zaključio je Kurt Striter.

On je potom podelio karijeru Novaka Đokovića u tri dela i po njemu je treći deo karijere trofejnog tenisera tek počeo! Izgleda da i on misli da je "35 novih 25". 

  • Deo I: Jako davno kada je delovalo da će biti večno u senci Nadala i Federera
  • Deo II: Kada je 2011. krenuo na najneverovatniju seriju u istoriji muškog tenisa, epohu u kojoj je osvojio 22 grend slema i uspeo da dominira nad dvojicom rivala. Da li je to zbog njegove dijete ili zbog meditacije, joge i mentalnog treninga? Da li je uopšte bitno?
  • Deo III: Kada se Federer povukao da vodi svoje poslovno carstvo, a Nadalove povrede su stavile pod sumnju da će se vraćati na tur Đokovićeva karijera je konačno bila bez pretnji. A onda se pojavio novi protivnik. Za igrača toliko ponosnog i svesnog svog mesta u tenisu pomisao na narednih 15 godina Karlosa Alkaraza verovatno nudi novu motivaciju. Ako ostane zdrav moguće je da će Španac napasti Đokovićeve rekorde. 

Sada se čeka da se vidi da li ćemo na završnom mastersu videti još jedan njihov duel. Za sada Novak ima pobede u polufinalu Rolan Garosa i u finalu Sinsinatija, a Alkaraz u duelima na završnom mastersu i u finalu Vimbldona. Ceo teniski svet čeka da se ovaj duel desi, ali prvo mora Novak da savlada Huberta Hurkača, a da se Alkarazu poklope kockice u drugoj grupi. Sačekaćemo, možda ih vidimo i u polufinalu!

BONUS VIDEO.