Tenis

KADA SVANE 1. JANUAR... MA, TO NOVAKA ODAVNO NE ZANIMA! Španci priznali - veći je od Rafe Nadala, evo kako je to uspeo!

Autor Mladen Šolak

Ogromno priznanje za Novaka Đokovića. "Mogu da mu budu deca, a niko ne može da ga pobedi"

Izvor: Camilla Stolen / imago sportfotodienst / Profimedia

Uticajni španski list "Marka" objavio je listu najboljih sportista u 2023. godini i proglasio Novaka Đokovića za "Broja 1". Poručivši da je Novak "najveći teniser svih vremena", u zemlji Rafaela Nadala još jednom su skinuli kapu najboljem, a za dugo pamćenje je podatak da je Nikola Jokić treći u izboru "Marke" za najboljeg sportistu na svetu. Između najboljeg tenisera i najboljeg košarkaša na planetu, na drugom mestu je šampion Formule 1 Maks Ferstapen, koji je dominantno osvojio titulu, pobedivši u čak 19 od 22 trka "najbržeg cirkusa".

Novak Đoković je dobio nagradu u novembru, sudeći prema tome da je u opremi Srbije, koju je nosio na završnici Dejvis kupa u Malagi. "Bila je 2011, kada je Novak Đoković sa 24 godine bio na ivici da kompletira 'Grend Slem' i da prvi prvi put objediniti sve titule najvećih turnira. Osvojio je Australijan open, Vimbldon i US Open i nije uspeo samo zato što je tu bio Rafael Nadal, da ga spreči da trijumfuje na Rolan Garosu. Tokom 2023, 12 godina kasnije, Đoković je još jednom napisao svoje ime na tri od četiri grend slem pehara, što je uspevao i 2011, 2015. i 2021. godine", napisala je "Marka".

"Balkanac je 'zaustavio sat' svojim pažljivim režimom treninga i ishrane. 'Dok pobeđujem, igraću', upozorava Nole, koji ima dodatnu motivaciju da nastavi da dominira pred novom generacijom mladih ljudi koji bi mogli da mu budu deca. Karlos Alkaraz ove godine je sprečio Đokovićev 'poker'. Đoković je ušao u godinu sa jednim trofejom manje od Rafaela Nadala, a sada ima dva više od momka sa Baleara i četiri više od penzionisanog Rodžera Federera. Rafa se vratio na ATP Tur u Melburnu, tamo gde Đoković želi da osvoji svoj 11. trofej. I zaslužio je pravo da bude nazvan najboljim u istoriji", navedeno je u objašnjenju.
"Marka" je navela i neverovatna dostignuća najvećeg tenisera:

  • Iz 'Open Ere' prešli smo u 'Đokovićevu Eru'. Sedam titula na Završnim Mastersima čine ga najvećim na teniskom događaju koji završava sezonu i na kojem se takmiče osmorica najboljih u sezoni
  • Niko osim Đokovića nema bar po tri titule na sva četiri grend slema. Novakova konstantnost donela mu je i priznanje da čak osam sezona završi kao najbolji igrač sveta. Kada osvane 1. januar 2024, počeće Novakova 406. nedelja na vrhu.
  • Novak je na US Openu osvojio 24. grend slem trofej i izjednačio je rekord Margaret Kort. Mogao bi da je prestigne 28. januara, kada je zakazano finale Australijan opena
  • Đoković je jedini teniser koji je osvojio svih devet Masters turnira iz Serije 1000. Zapravo, uradio je to bar dva puta, 2015. je osvojio njih šest, a Nadalu nedostaju Majami, Šangaj i Pariz-Bersi, dok Federeru nedostaju Monte Karlo i Rim

"Novak Đoković napuniće 37 godina 22. maja. To je odavno prestalo da bude njegov problem, jer je 12 od svoja 24 grend slem trofeja osvojio kada je ušao u tridesete". "Smatram sebe boljim igračem nego ranije", rekao je on za Marku i još jednom poručio rivalima kakav ih Novak Đoković čeka u 2024. godinu. Pogledajte kako je izgledala dodela priznanja:

(MONDO - M.Š)

BONUS VIDEO: