SLUŠAJTE GA

ŠAMAR ZA ATP - JER RATUJU SA NOVAKOM! Tenis na ivici propasti zbog 900$, a oni se BUSAJU U GRUDI i potkopavaju Đokovića

Autor Milutin Vujičić

Novak Đoković je još jednom bio u pravu kada je ušao u sukob sa ATP, samo nije bilo nikoga da ga čuje.

Izvor: Profimedia/Dubreuil Corinne/ABACA / Abaca Press

Jedno od najvećih iznenađenja na Australijan openu ove sezone napravio je Sumit Nagal iz Indije, inače tek 137. igrač na ATP listi, koji je stigao do drugog kola pobedivši favorizovanog Aleksandra Bublika (#27) iz Belorusije u tri seta (6:4, 6:2, 7:6). Njegov rezultat je utoliko veći ako znamo da je ne tako davno razmišljao da batali tenis iz finansijskih razloga, na koje je već godinama upozoravao Novak Đoković.

Najbolji igrač svih vremena upozoravao je ATP da od tenisa "mogu da žive" samo oni koji su u vrhu, dok oni koji su oko stotog mesta zapravo imaju ogromne muke, međutim niko ga ne sluša. Tako je Nagal ispričao da je na bankovnom računu imao samo 900 dolara i bio je blizu odluke da nema razloga više da se muči u tenisu, ali je ipak digao glavu...

Sada mu je plasman u drugo kolo na Australijan openu doneo minimalno 180.000 dolara, a ukoliko prođe Šang Đuenčenga iz Kine, protiv koga i te kako ima šanse jer je slabiji teniser od Bublika, njegov bankovni račun biće uvećan za 255.000 dolara. Pošto i sam dobro zna koliko mu je bilo teško poslednjih nekoliko meseci, bio je veoma emotivan posle pobede i na ivici suza, tako da je ovo jasan znak za ATP da to ne sme da dozvoli.

Izvor: William WEST / AFP / Profimedia

"Sve je veoma emotivno. Neću sad ovde da plačem, ali još nisam svestan šta sam uradio. Nekad će biti dobra, nekad loša godina. Meni je prošla bila jedna od najboljih, iako sam, kao što sam već rekao, imao svega 900 evra na računu i bez obzira što me u prvim mesecima nije bilo nigde. Ponosan sam na sebe što sam uopšte došao ovde, posebno kada znam odakle sam krenuo. Izuzetno je to što ću igrati drugu rundu", završio je emotivni Nagal koji je pričao da je prethodnu godinu preživeo samo zato što ima platu u indijskoj naftnoj kompaniji, pošto nema velike sponzore - dok se od tenisa ne može živeti.

Tako je Nagal prošle godine odigrao 24 turnira i najviše novca zaradio na US Openu (22.000 dolara), ali je sve što je zarađivao morao da ulaže u sebe - treninzi, oprema, trener, putovanja, dok osnovne stvari ne može da priuštri iako mnogi misle da teniseri žive u "svili i kadifi".

"Investiram sve što zaradim. Putujem sa jednim trenerom i to nemam fizioterapeuta. Šta god da zaradim investiram i osećam se kao da nedostaje podrške iako sam poslednjih nekoliko godina najbolji indijski teniser. Jedini sam Indijac koji se kvalifikovao za grend slem i jedini koji je dobio meč na Olimpijski igrama u poslednjih nekoliko godina. Kada mi je ranking pao zbog povrede niko nije hteod a mi pomogne i zato sam razočaran. Teško je dobiti finansijsku pomoć u Indiji i da budem iskren ne znam šta da radim. Odustao sam", naveo je tada Nagal.

Podsetimo, Novak Đoković je nedavno "dobio ATP" tako što su počeli da se menjaju na bolje i ubuduće će 250 najboljih tenisera sveta imati garantovanu zaradu od tenisa, tako da se neće dešavati da igrači poput Nagala razmišljaju da završe karijeru zato što su ostali bez dinara jureći uspehe.

To i dalje nije dovoljno, pošto Đoković insistira da teniseri dobijaju mnogo veći "kolač" od TV prava i sponzora sa turnira.

BONUS VIDEO:

(MONDO - M.V.)