Tenis

ĐOKOVIĆ BROJI DANE DO FEDEREROVOG PADA! Osam dugih godina za Švajcarca i jutro koje će mu biti NAJTEŽE

Autor Mladen Šolak

Pred Novakom Đokovićem je još jedan istorijski podvig.

Izvor: Joly Victor/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Novak Đoković mogao bi da postane uskoro najstariji "Broj 1" u istoriji i da otme i taj rekord Rodžeru Federeru! To bi moglo da se dogodi 1. aprila, kada bi Nole sa 36 godina i 321 danom starosti postao najstariji lider ATP liste, jer taj rekord i dalje drži Švajcarac, sa 36 godina i 320 dana kada je bio na vrhu.

Ipak, to nije sasvim izvesno, iako Đoković u ovom trenutku jeste prvi. Dobra okolnost je to da Novak prošle sezone nije nastupio na američkoj prolećnoj turneji, niti je nastupio na Indijan Velsu i u Majamiju i zato nema poene da brani, za razliku od izazivača. U ovom trenutku, 4. februara, Đoković u naredna dva meseca ima da brani trocifreni broj ATP bodova

  • Novak Đoković 180 poena
  • Karlos Alkaraz 1.910
  • Danil Medvedev 2.850
  • Janik Siner 1.510

S obzirom na to da je u opticaju 3.500 poena, računica kaže da bi Alkaraz u tom periodu morao da osvoji 2.335 poena više od Novaka da bi 1. april dočekao na vrhu, Janik Siner 2.800, Danil Medvedev 3.765... S obzirom na sve navedeno, realnost je da Đoković obori ovaj rekord prvom prilikom.

U ponedeljak 25. marta, Novak bi mogao da počne čak 418 nedelju na vrhu, što je ravno punih osam godina na vrhu. A u sedmici posle toga Federeru će sigurno teško pasti pogled na rang-listu, pa je izvesno da tog ponedeljka 1. aprila neće otvarati sajt ATP-a.

Novak Đoković je ovog vikenda uslikan na odmoru, a uskoro će se vratiti treninzima i pripremi za nastavak sezone. Ove nedeljne zvanično je potvrđeno da je Nole prijavljen za nastup na Indijan Velsu od 4. do 17 marta, a na tom turniru nije učestovovao čak pet godina. Posle prvog poraza u polufinalu Australijan opena u karijeri i ispuštene titule u Melburnu, Đoković je sigurno dodatno ispunjen motivima za nastavak sezone. A osvajanje još jednog Federerovog rekorda sigurno je dodatni podstrek za najboljeg svih vremena.

(MONDO - M.Š)

BONUS VIDEO: