Tenis

NADAL SLOMIO SRCE FEDERERU NA DAN ZALJUBLJENIH: Ne mogu da kažem da smo mi prijatelji!

Autor Milutin Vujičić

Iako se činilo da je odnos Nadala i Federera sjajan i da su postali prijatelji posle godina rivalstva, istina ipak nije takva. Rafa priznaje da ne gaje prijateljstvo.

Izvor: Antoine Couvercelle / Panoramic / Panoramic / Profimedia

Rafael Nadal i Rodžer Federer bili su veliki rivali, ali i prijatelji - makar se tako činilo neutralnim posmatračima. Uvek su jedan o drugome govorili u superlativima, čak je to išlo toliko daleko da se Nadal u jednom trenutku nasmejao i rekao da "ne želi da to izgleda kao da su u vezi", ali sada se ispostavlja da to njihovo prijateljstvo i nije baš toliko jako.

U razgovoru za jednu špansku televiziju koji je objavljen 14. februara, Rafa je upitan da kaže kakav odnos ima sa Federerom, sa kojim je gotovo dve decenije bio rival, a potom je iznenadio voditeljku gotovo kao kada je govorio o Novaku Đokoviću. Nakon svega što su prošli zajedno, Nadal sada ističe da oni nisu prijatelji: "Ta reč prijatelji... To je prejaka reč. Može se reći da smo odlični poznanici, neko sa kim imam odličan odnos", naglasio je Nadal.

"Veći deo naših karijera se poklapao. Pomagali smo jedan drugome, ali smo isto tako jedan drugome uzimali. Stigli smo do nivoa kada od samih sebe tražimo nešto što je teško ponoviti, znali smo da ne možemo da ne uspemo. To rivalstvo nas je guralo do krajnjih granica", dodao je španski teniser o Švajcarcu.


Nadal i Federer su inače odigrali 40 mečeva, a uspešniji je "Bik sa Majorke" koji je imao 24 pobede, dok je mnogo više puta igrao sa Đokovićem, ali njega ne ističe kao svog najvećeg rivala: "Što se tiče tenisa, u pitanju je velika razlika u stilovima kod Federera i mene. Federer je bio perfekcija u estetskom smislu, to je vrhunac elegancije i tehnike. Imam i ja dobru tenisku tehniku, kao i mnogi teniseri, ali to nije isto kao kada je u pitanju čist estetski stil tenisa, to su dve različite stvari, kod Federera je u pitanju impresivna i lepa elegancija. Kada sam ja došao u teniske vode, već je bio najbolji na svetu, a onda je dobio rivala duge kose neverovatnog fizičkog izgleda. Dakle, bila je to elegancija protiv ratnika. To je bila kombinacija dve različite vrste ličnosti i različitih stilova. Uz to, igrali smo mnogo puta najvažnije mečeve i pretvorili naše rivalstvo u nešto što je veće od svakog drugog teniskog meča", ispričao je Nadal u jednom ranijem intervjuu.

Videćemo šta će na ove njegove reči imati da kaže Rodžer Federer koji je zvao Rafaela Nadala na oproštaj od tenisa 2022. godine, kada su obojica zaplakala u Londonu. Tada se činilo da se radi o velikim prijateljima koji će svoj odnos još više negovati nakon što odu u penziju, ali to se nije desilo.

BONUS VIDEO:

(MONDO - M.V.)