Sasvim fino!

IVANIŠEVIĆ VIŠE ZARAĐUJE OD NOVAKA NEGO KAD JE IGRAO TENIS! Hrvati otkrili koliku platu ima Goran!

Autor Dušan Ninković

Promenile su se okolnosti u svetskom tenisu, pa danas kao trener za godinu dana dobija isto kao nekada kao igrač.

Izvor: Profimedia

Novak Đoković je tokom prethodnih godina kompletnu tenisku javnost ubedio da je najbolji teniser svih vremena, a njegovi neverovatni rezultati i postavljeni rekordi doneli su mnogo koristi i najbližim saradnicima. Nagradni fondovi na turnirima danas znatno su veći nego pre dvadesetak i više godina, pa su hrvatski mediji izračunali da je Goran Ivanišević više zaradio kao Novakov trener prethnode sezone nego kada je 2001. godine osvojio Vimbldon, jedini grend slem u svojoj karijeri!

Osvajač najprestižnijeg teniskog turnira davne 2001. godine dobijao je novčanu nagradu od 500.00 funti, što je neuporedivo manje od novca koji je Goran Ivanišević zaradio tokom 2023. godine. Kako prenosi hrvatski sajt "24 sata", Goran nezvanično ima platu koja varira od 6.000 do 10.000 evra na nedeljnom nivou, odnosno do 40.000 evra na mesečnom nivou. Tokom 2023. godine Đoković i Ivanišević su sarađivali između 25 i 30 nedelja, pa je jasno da bi godišnja plata Gorana Ivaniševića mogla da ide i 300.000 evra. Na to treba uračunati bonuse, koji su izuzetno važnu u ukupnoj svoti novca koju hrvatski stručnjak zarađuje.

Navodno, Goranu Ivaniševiću pripada oko deset odsto od Đokovićevih uspeha na najvećim svetskim turnirima! Pošto je Novak Đoković u prethodnoj sezoni osvojio tri grend slem turnira - a pobednici sada dobijaju oko tri miliona evra na njima, hrvatski stručnjak je na svakom od njih mogao da dobije oko 300.000 evra. Kada se sve sabere, dolazimo do zarade od preko milion evra, što nije malo imajući u vidu da je uz Novaka na pripremama i turnirima proveo oko pola godine.

Po zvaničnim podacima iz istorije, Goran Ivanišević je tokom profesionalnog igranja tenisa na turnirima prihodovao 15,6 miliona evra, a igrao je od 1988. do 2004. godine. Taj iznos odnosi se samo na takmičenja, a ne i na unosne sponzorske ugovore koje je potpisivao. Njegov bankovni račun mogao je da bude i "deblji" da ga Andre Agasi nije pobedio u finalu Vimbldona 1992. godine, a Pit Sampras 1994. i 1998. godine. Ovako, jedan od najboljih hrvatskih sportista svih vremena karijeru je završio sa samo jednom grend slem titulom u karijeri - kao trener Novaka Đokovića ima ih već devet, dok je do jedne stigao i kada je trenirao Marina Čilića.

(24 sata/MONDO/D. N.)

BONUS VIDEO: