Tenis

NOVAK PONIZIO NADALA, A FEDERERU VEĆ SPREMIO NOVI UDARAC: Najveći ikada opet pokazao da mu nema ravnog!

Autor Nikola Lalović

Novak Đoković je najveći ikada i tu dileme više nema.

Izvor: Mal Taam/CSM / Shutterstock Editorial / Profimedia

Neverovatni, neponovljivi, nezaustavljivi Novak Đoković! Svanuo je još jedan ponedeljak u kome je on prvi na ATP listi, a ovaj je poseban. Proslavlja Srbin svoju 418. nedelju na prvom mestu ATP liste, a time je zadao još jedan udarac svom najvećem rivalu. 

Novak sada ima duplo više nedelja na prvom mestu ATP liste od Rafaela Nadala koji je na 209 nedelja i tu će po svoj prilici ostati. Sada je Španac zbog velikih pauza zbog povreda potpuno ispao iz igre za visok plasman i trenutno je 647. na svetu sa samo 50 ATP bodova. Novak je prvi sa 9.725, drugo mesto drži Karlos Alkaraz sa 8.805 bodova, treći je Janik Siner sa 8.310, četvrti Danil Medvedev sa 5.765, a od petog mesta i Aleksa Zvereva sa 5.060 bodova se već pravi velika razlika u odnosu na sam vrh.

Ne samo da Novak ima duplo više nedelja na vrhu od najboljeg aktivnog igrača, već ima više nedelja na vrhu od svih aktivnih tenisera na turu. Kad se zbroji Nadalovih 209 nedelja, 41 nedelja Endija Mareja, 36 nedelja Karlosa Alkaraza i 16 nedelja Danila Medvedeva, to je opet daleko manje od Novaka. Svi zajedno imaju 305 nedelja, 103 nedelje manje od Novaka ili tačno dve godine manje na vrhu!

Čekaćemo još dve nedleje da padne još jedan rekord i da Novak postane najstariji broj jedan u istoriji. On sada 36 godina i 308 dana, a Rodžer Federer je poslednji put bio prvoplasirani sa 36 godina i 320 dana. Tako će pasti jedan od retkih preostalih rekorda koji drže Rodžer Federer i Rafael Nadal.

(MONDO, N.L.)

BONUS VIDEO: