Tenis

"SVAĐE SU BILE SVE OČIGLEDNIJE I RUŽNIJE" Otkriven razlog rastanka Đokovića i Ivaniševića?

Autor Mladen Šolak

Poznati srpski teniski novinar analizirao rastanak i utvrdio tačku posle koje više nisu mogli zajedno.

Izvor: MN Press

Novak Đoković i Goran Ivanišević rastali su se ove nedelje i na iznenađenje mnogih raskinuli saradnju posle skoro pet godina. Obojica su naglasili da je rastanak prijateljski, da će zauvek jedan na drugog gledati kao na prijatelja i na člana porodice, a Nole je nagovestio u četvrtak u Beogradu da možda ubuduće neće imati trenera. U međuvremenu, sa njim će raditi Nenad Zimonjić, najuspešniji srpski dubl-igrač u istoriji, bivši Dejvis kup selektor i Noletov saigrač iz nacionalnog tima.

Razlog rastanka Ivaniševića i Đokovića nagovestio je doajen našeg teniskog novinarstva, novinar Sport kluba Vojin Veličković. U svojoj analizi, on je ocenio da je Ivaniševiću "presudila" promena pravila iz 2022, posle koje se od trenera očekivalo da uvek bude spreman i tokom meča da reaguje, u čemu je nastao problem između njega i najvećeg tenisera ikada.

"Mnogi se pitaju koji je to trenutak u kome je krenula naopako saradnja Gorana Ivaniševića i Novaka Đokovića. Pa u onom momentu u kome je promenjeno pravilo staro čitavu večnost – o savetovanju igrača tokom mečeva. Od tada se videlo da Ivanišević, ma koliko bio dobar stručnjak na treninzima i u pripremi mečeva, nema pravi savet u pravom trenutku - kada stvari ne idu najbolje na mečevima", ocenio je Veličković.

"Pre dve godine je ovo pravilo promenjeno i neke trenere je uhvatilo na spavanju. Jednostavno, njihov rad se promenio. Više nije bilo dovoljno obaviti pripremu za meč, sada je reakcija u njima bila veoma sve važnija... Otkako je uvedeno to pravilo, komunikacija Đokovića i Ivaniševića se pogoršavala iz turnira u turnir. Kada najboljem teniseru svih vremena nije išlo, tražio je – veoma često veoma nervozno – prave savete sa klupe. Hrvatski stručnjak koji nije navikao na takav način rada, jer u njegovo igračko vreme to i nije bilo moguće, nije umeo da odgovori zahtevima svog pulena.", takođe je navedeno u Veličkovićevoj analizi.

Izvor: MN Press

Prema mišljenju autora, Ivanišević se mučio da nađe rešenje, prave reči koje bi doviknuo Novaku, ali nije mu išlo. Novak je vikao, Ivanišević je sedeo i trpeo pritisak iz Hrvatske što trpi Đokovićevu viku i očigledno je sve vodilo ka rastanku.

"Njihove svađe su bile sve očiglednije i sve ružnije. Bilo je jasno da takva situacija ne može još dugo da potraje", zaključak je Veličkovića.

(Sport klub/MONDO)

BONUS VIDEO: Novak Đokovć o Goranu Ivaniševiću