Tenis

ČOVEK IZ SENKE KOME NOVAK NAJVIŠE VERUJE! Dovoljan im je samo pogled - niko ga ne poznaje kao Marko

Autor Nemanja Stanojčić

Upoznajte Marka Panikija, čoveka kome Novak Đoković najviše veruje u timu. On je nezamenljiv...

Izvor: Antoine Couvercelle / imago sportfotodienst / Profimedia

Novak Đoković prekinuo je ovog proleća saradnju sa Goranom Ivaniševićem i iznenadio mnoge. Pravi i dalje promene u timu, razmatra još uvek da li će dovesti nekoga da zameni hrvatskog stručnjaka za stalno ili će to privremeno biti Nenad Zimonjić. Promene su konstantne i Nole se nikad nije libio da ih pravi, ali samo jedan stručnjak u njegovom timu je doslovno nezamenljv. Njegovo ime je Marko Paniki.

Videli ste ga verovatno "milion" puta u Novakovoj loži, uglavnom deluje da je najsmireniji, čak i u momentima kada sa terena Đoković viče, psuje ili traži pomoć. Upravo su ta mirnoća i veština da kaže baš ono što je potrebno u pravom minutu razlozi zbog kojih mu "GOAT" toliko veruje. Ka njemu se okretao i kada je Goran Ivanišević bio tu i od njega je često tražio savete u najbitnijim momentima. I ti razgovori nisu bili prožeti tenzijom, a često je događalo i da se sporazumeju samo pogledom.

Reporter MONDA uverio se kako savršeno Srbin i Italijan funkcionišu i izbliza, na Markovom terenu u Torinu, na Završnom mastersu prošle godine, Novak je osvojio titulu, a usled male pomoći organizatora novinari su bili smešteni tik pored Novakove lože. U njoj su se nalazili Ivanišević, Paniki, Čarli Gomez Erera, Miljan Amanović, Mark Maden. Goran je često bio najglasniji, uz Miljana, ali je moglo da se primeti u više navrata da Đoković gleda baš ka Italijanu. Kada je želeo da dobije bitnu informaciju o narednom potezu, ideji, planu, okretao se baš ka njemu.

Zbog svega toga ne treba da čudi i to što je Paniki, što je "preživeo" i Đokovićev rastanak sa Ivaniševićem i što je dalje u "stručnom štabu", kao njegov verovatno ključni član. I jasno je da će Paniki tu ostati bez obzira na sve, kao Đokovićev čovek od najvećeg poverenja.

KO JE MARKO PANIKI?

Izvor: Joly Victor/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Paniki ima 60 godina, bivši je dvostruki italijanski šampion u skoku u dalj i prvi put je u Novakov tim došao 2018. godine na ideju tadašnjeg trenera Marijana Vajde. Stekao je ime kao stručnjak sarađujući sa nizom atletičara, tenisera, ali i teniskim asocijacijama Italije, Kine, Izraela i Nemačke. Bio je Marko i lični trener mnogim poznatim teniserkama poput Frančeske Skjavone, Li Na, Svetlane Kuznjecove, Danijele Hantuhove, Karin Knap, radio je i sa mnogim teniserima poput Fabija Fonjinija, Kristijana Garina, Iva Karlovića, Filipa Kolšrajbera, Leonarda Majera, Simonea Bolelija... Novakov tim nakratko je napustio 2018, ali se vratio 2019. godine umesto Gebharda Fil-Griča i od tada je uz Srbina.

Diplomirao je na Univerzitetu "NSU" na Floridi na temu "Psihologije u sportu i treniranja". Radio je na mnogim prestižnim sportskim akademijama (IMG, Sančez-Kasal), takođe je bio i u nekoliko teniskih federacija (Italija, Nemačka, Kina, Izrael, Hong-Kong).

KOMUNIKACIJA I SIGNALI KOJE DRUGI NE VIDE

Izvor: David Winter / Shutterstock Editorial / Profimedia

  Koliko je Paniki važan za Novaka govore i njegove reči na prošlogodišnjem US openu. Tada je otvoreno pričao o njihovoj saradnji. "Marko je moj kondicioni trener, preko 35 godina je u ovom poslu, fakultetski je obrazovan i zna stvari koje su bitne u razumevanju celog kinetičnog lanca. Najviše problema imao sam sa servisom i sa njim i Ivaniševićem sam često pričao o tome. Sa Markom ulazimo u sitnice, suštinu, pokušavamo da razumemo šta prouzrokuje pogrešno izvođenje tog udarca."

Tada je ispričao i da postoje određeni signali tokom mečeva. "Tako je i na treninzima, na mečevima su to specifični signali i podsetnici na određene stvari koje dogovorimo pre izlaska na teren."

Upravo je ta smirenost jedan od razloga što se njemu prvo obraća. "Markova uloga je velika. Staložen je, ima mnogo životnog iskustva i u njegovoj oblasti i u oblasti psihologije. Dosta razgovaramo. Kao kondicioni trener najčešće je sa mnom, uz fizioterapeuta. Naša komunikacija je baš temeljna", nasmejao se tada Novak.

"NOVAKA NE MOŽETE DA KOPIRATE"

Izvor: Profimedia

Šta su Panikijevi kvaliteti? Njegova najveća specijalnost je rad na prevenciji od povreda. Vidi se to i od momenta od kada je krenuo da radi sa Novakom. Pažnju posvećuje mnogim detaljima, čak je jedno vreme imao i svoj "Jutjub kanal" na kom je davao savete i instrukcije svima koji su bili zainteresovani.

"Nole je genetički fenomen. Ima tu sposobnost da sve što radi izgleda prosto i da to čini konstantno. Uz to je sposoban da radi neke stvari koje drugi ne mogu. Jednostavno, ne možete da ga kopirate. Ima dovoljno iskustva da razume svoje telo i šta mu telo govori. Mi smo tu da ga podržimo i da mu damo pravo oružje da nastavi da se razvija", izjavio je Marko jednom prilikom.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

(MONDO - N. S.)

BONUS VIDEO: