Tenis

NISU JE HTELI NA TURNIRU, POSLALI JE U VATIKAN! "Otpisana" klinka poniženje nije zaboravila, sad je zna ceo svet

Autor Nemanja Stanojčić

Iga Švjontek dominira ženskim tenisom, a neke stvari o njoj možda niste znali...

Izvor: GONZALEZ OSCAR / Alamy / Alamy / Profimedia

Iga Švjontek (22) je najbolja teniserka na planeti. Nezaustavljiva je, posebno na šljaci i do sada je osvojila četiri grend slema (tri Rolan Garosa i jedan US open) i ako pronađe pravu igru na tvrdoj podlozi nastaviće da dominira. Prva je na WTA listi i planira tu da se zadrži što duže, ovo joj je 102. nedelja na vrhu.

Trenutno je na turniru u Rimu i upravo su organizatori tog Mastersa napravili veliku grešku o kojoj se priča i dan-danas. Bilo je to 2019. godine. Poljakinja je tada došla u italijansku prestonicu, ali nije ušla u žreb za kvalifikacije. Organizatori nisu bili svesni kakav teniski biser im je došao na turnir, pa joj nisu dali šansu da nastupi. Umesto toga je turistički otišla u Vatikan. "Nisam upala u žreb za kvalifikacije, ali sam posetila Vatikan i jela picu, tako da je ovaj put bio uspešan", napisala je tada na društvenim mrežama.

Njena objava ponovo je postala hit baš tokom turnira. Te godine je Karolina Pliškova pobedila Marijus Sakari u finalu. Arina Sabalenka je ispala u prvom kolu, Elena Ribakina je igrala na ITF turnirima, Koko Gof je tek završila srednju školu... Rafa Nadal je savladao Novaka Đokovića u muškoj konkurenciji. Iga je naredne godine u Rimu ispala u prvoj rundi, a onda je 2021. i 2022. podigla pehar u "Foro Italiku". Izgleda da joj je sve to dodatni motiv kada je u "večnom gradu".

KO JE IGA?

Izvor: Profimedia

Rođena je 31. maja 2001. godine u Varšavi. Njen otac Tomaš je bio veslač i učestvovao je na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. godine, majka je zubarka. Njena sestra Agata je tri godine starija i takođe je stomatolog. Agata je pokušala da se bavi sportom, krenula je sa plivanjem, pa je ušla u svet tenisa i nije se tu dugo zadržala zbog problema sa povredama.

Iga je ušla u "beli sport" upravo zbog sestre, želela je da je pobedi, ali je kao i mnoge mlađe sestre, želela da se ugleda na stariju. Brzo su ljudi u svetu tenisa shvatili o kakvom se talentu radi, pošto je već sa 14 godina počela da osvaja prve turnire. Bilo je razloga za brigu 2017. godine kada je zbog povrede članka odsustvovala čak sedam meseci van terena, ali se vratila jača nego ikada i krenula svoj uspon.

DOMINACIJA I "KROMPIRIĆI"

Izvor: Oscar J Barroso / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ušla je Iga u svet profesionalaca 2019. godine i mučila se dosta u prvoj sezoni, završila je sa skorom 14-12, igrala je jedno finale, nije osvojila nijednu titulu. Sve se promenilo 2020. godine kada je osvojila Rolan Garos, nije bila ni među nosiocima. U osmini finala je demolirala tada prvu teniserku sveta Simonu Halep (6:1, 6:2) i onda je praktično rutinski došla do titule, pošto je na tri naredna meča izgubila ukupno 12 gemova.

Posle prvog slema usledio je pad, pošto je u 2021. godini osvojila samo dve titule. Ekspresno se od toga oporavila, jer su 2022. i 2023. godina bile fenomenalne za nju. Ređala je pobede, osvojila ukupno 14 pehara, od čega tri slema (Rolan Garos dva puta i US open), slavila je i na Mastersima (Doha dva puta, Indijan Vels, Majami, Rim dva puta, Peking). Ove sezone je u Melburnu ispala u trećem kolu, ali je od tada osvojila Masterse u Dohi, Indijan Velsu i Madridu.

Nestvarno zvuči podatak da je Iga do sada u karijeri dobila čak 88 setova sa 6:0! Da, dobro ste pročitali, to je podatak od 9. maja i meča sa Bernardom Perom koju je "počistila" sa 6:0, 6:2. Zaista neverovatna dominacija. Njena najveća rivalka svakako je Arina Sabalenka i jasno je da će njih dve voditi još mnogo bitaka u budućnosti.

RAFA IDOL, FEDERER MEĐU SPONZORIMA

Izvor: Lucca Rocchi / Zuma Press / Profimedia

Idol Ige je Rafa Nadal i o tome je pričala više puta. Trenira na njegovoj akademiji i ugleda se baš na Španca. "On mi je velika inspiracija, razmišljam o njemu i načinu igre posebno u mečevima u kojima sam u zaostatku, nastavljam da se borim do samog kraja i nikada ne odustajem", rekla je Švjontek.

Ona nosi odeću i patike švajcarske kompanije "On" i sa njima sarađuje od marta 2023. godine. Zanimljivo je i to da je jedan od deoničara u toj kompaniji Rodžer Federer. Oni su imali i patike po imenu "Rodžer" koje su bile veoma tražene upravo u Švajcarskoj.

Što se tiče njenog privatnog života, obožava mačke, voli da sluša rok pesme pred izlazak na teren i obožava Tejlor Svift. Često priča o najpopularnijoj pevačici na svetu i nada se da će uskoro da ode na neki njen koncert. Priznala je i da bi u jednom momentu volela da studira "nešto vezano za matematiku" pošto joj je to oduvek bio omiljeni predmet.

(MONDO - N.S.)

BONUS VIDEO: