MONDO U PARIZU

ĐOKOVIĆ IMA SAMO JEDNU BRIGU NA ROLAN GAROSU! Novak zna kako da izbegne "minu", sve od toga zavisi!

Autor Nemanja Stanojčić

Novak Đoković igraće protiv Lorenca Musetija za mesto u osmini finala drugog grend slema sezone. Od izveštača MONDA sa Rolan Garosa Nemanje Stanojčića.

Izvor: JEAN CATUFFE / AFP / Profimedia

Novak Đoković polako podiže formu na Rolan Garosu. Videlo se to na pariskoj šljaci. Pobedio je u prva dva kola, prvo Pjera Iga Erbera, pa onda Roberta Karbaljesa Baenu. Konačan ishod nije se dovodio u pitanje, oba meča rešena su u tri seta, drugi znatno lakše. U prvom je moglo da se vidi da se srpski as još uvek "traži" na terenu, da pokušava da oseti podlogu i da se na neki način "zagreje". U drugom je to bilo prilično rutinski.

Da bi prošao u osminu finala moraće da savlada Italijana Lorenca Musetija. Njih dvojica igraju jedini meč u večernjem terminu na stadionu "Fiip Šatrije" i neće početi pre 20.15 časova. U dosadašnjih pet okršaja Lorenco je slavio samo jednom i to na šlajci u Monte Karlu prošle godine (4:6, 7:5, 6:4). Odigrali su i jedan duel baš na drugom grend slemu sezone i to 2021. godine kada je Novak izgubio prva dva seta, pa vodio u petom i tada mu je predao meč (6:7, 6:7, 6:1, 6:0, 4:0).

Prema svemu viđenom u dosadašnjem toku Otvorenog prvenstva Francuske stiče se utisak da za Novaka postoji samo jedna briga - motivacija! Ukoliko na teren izađe motivisan i željan uspeha, kao što je bio slučaj protiv Baene, deluje da se rezultat neće dovoditi u pitanje. Osvojio je 24 grend slem trofeja u karijeri, ide po 25. i ono što svakako raduje jeste što je i sam priznao da ga motivišu samo najveći turniri.

"Mučio sam se sa motivacijom, nije na istom nivou kao što je bila tokom karijere i znao sam da će taj momenat doći. Fokusiran sam na grend slemove, Olimpijske igre i mečeve za reprezentaciju Srbije. To me danas najviše pokreće", rekao je Novak pre meča.

Njegov govor tela i tokom meča sa Špancem, pa i na konferenciji za medije bio je drugačiji, bolji, pa se svi nadaju da će u takvom ili još boljem izdanju, da ga vide i protiv Lorenca. "Moja motivacija je velika na slemovima, posle Australije misli su mi bile na ROlan Garosu, ostali turniri bili su samo uvod za to. Ne želim duge mečeve, da igram 4-5 sati, zašto to sebi da radim? Hoću da budem efikasan, da što brže i dominantnije pobedim i da spremim telo za naredni meč. Tražim svežinu i želim da je održim za neke naredne mečeve koji će biti sve teži", poručio je Đoković posle trijumfa protiv Baene.

ITALIJANSKE "MINE" I NAREDNI RIVAL

Svestan je i Novak da mora da bude oprezan pred meč sa Musetijem. Ne samo zbog toga što se radi o momku koji je trenutno 30. na ATP listi, već i zbog lošijeg skora sa italijanskim teniserima. Novak je prošle godine osvojio tri grend slema (Australijan open, Rolan Garos i Vimbldon), ove sezone nije ušao ni u jedno finale još uvek, ali su uticaj na to imali i igrači sa Apenina.

U prethodnih godinu i po dana Novak je izgubio pet mečeva od Italijana. Prvo od Musetija (Monte Karlo 2023. godina), pa od Sinera u grupnoj fazi Završnog mastersa u Torinu, onda je od Janika izgubio i u polufinalu Dejvis kupa u odlučujućem singl meču. Siner ga je pobedio i u polufinalu ovogodišnjeg Australijan opena, dok ga je u trećem kolu Indijan Velsa sredinom marta savladao Luka Nardi. Dovoljan poziv za oprez.

Što se narednog rivala tiče, ako Novak opravda ulogu favorita, čekaće ga bolji iz duela Tomi Pol (Amerika) - Francisko Serundolo (Argentina) i oni će odigrati treći meč na terenu 14. Ako ne bude padavina i vremenskih nepogoda Nole će do svog meča sa Musetijem saznati ko bi mogao da mu bude protivnik.

(MONDO - Nemanja Stanojčić)

BONUS VIDEO: