Tenis

ŠPANAC DIGAO GLAS, NAPAO NADALA: Znam da svi hoćete da Rafa igra, ali ovo nije fer!

Autor Nikola Lalović

Pedro Martinez će ostati bez nastupa na Olimpijskim igrama i to ne oprašta Rafaelu Nadalu.

Izvor: EPA-EFE/YOAN VALAT

Bliže se Olimpijske igre u Parizu, a jedan Španac je besan što će ATP i Međunarodni olimpijski komitet dozvoliti Rafaelu Nadalu da se takmiči umesto Pedra Martineza! Ovaj 27-godišnjak je trenutno 49. na svetu i prema ATP listi bi trebalo da se nađe na Olimpijskim igrama, ali će po svemu sudeći morati svoje mesto da prepusti nekadašnjem svetskom broju jedan. O čemu se radi? 

Nadalu će zbog posebnih pravila i toga što ima zaštićeni ranking kada je u pitanju olimpijski turnir biti dozvoljeno da se takmiči u Parizu. Martinez u Pariz najverovatnije neće ići jer sje u singlu dozvoljeno da nastupaju samo po četiri tenisera iz iste zemlje. Kako su Karlos Alkaraz i Alehandro Davidovič Fokina ispred njega, a Pablo Karenjo Busta će takođe zbog zaštićenog rankinga upasti na Olimpijse igre Pedro Martinez i Roberto Karbaljes Baena će ispasti iako bi ako se gleda trenutno stanje na ATP listi morali na turnir. 

"U ovom slučaju zaštićeni ranking dovodi do nepravde jer niko od nas neće propustiti Olimpijske igre zbog povrede. Bez obzira na to što je Rafa u pitanju, neko koga svi želimo da vidimo na Olimpijskim igrama, pa i ja, ne vidim da je ovo fer. Kao kada bi se ja sada povredio pa bi za četiri godine uz zaštićeni ranking otišao na Olimpijske igre u Los Anđelesu", istakao je u Parizu vidno razočarani Martinez.

Rafael Nadal ne samo da planira da igra u muškom singlu, već mu je u planu da nastupi u dublu zajedno sa Karlosom Alkarazom, što je nešto što svi čekaju. Ipak, ne i Martinez koji smatra da je zaslužio da se za dva meseca nađe u Parizu. "Mislim da sam ove godine zaslužio da idem na Olimpijske igre, a ne idem zbog situacije koja pomalo nije fer. Ali ne možete to da kontrolišete i tako je kako je", rekao je Martinez. 

Martinez je ispao u drugom kolu Rolan Garosa, dok je Rafael Nadal ispao već u prvom kolu. Doduše nije mu žreb bio naklonjen i dobio je Aleksandra Zvereva na startu. Očekuje se da se Nadal povuče ove sezone, na kraju takmičarske godine ili čak odmah nakon Olimpijskih igara.

(MONDO, N.L.)

BONUS VIDEO: