Tenis

NOVAK OSTAJE BEZ PRVOG MESTA! Sledi veliki pad na ATP listi, nove generacije ga prestižu

Autor Milutin Vujičić

Srpski teniser Novak Đoković posle povlačenja sa Rolan Garosa ostaje bez prvog mesta na ATP listi.

Izvor: Matthieu Mirville / AFP / Profimedia

Srpski teniser Novak Đoković odlučio je da se povuče sa Rolan Garosa. Razlog je povreda kolena koju je zaradio usled užasne šljake u Parizu, a iako je u više navrata objašnjavao organizatorima da moraju da reše taj problem, samo su ignorisali i na kraju uticali da Đoković donese najtežu moguću odluku.

Đoković se povukao dan uoči meča sa Kasperom Rudom u četvrtfinalu Rolan Garosa, što već dovoljno govori koliko je povreda ozbiljna. Đoković je popio više "pejnkilera" kako bi izdržao sve napore protiv Serundola, na kraju je i pobedio posle preokreta, međutim magnetna rezonanca na kojoj je danas bio očigledno je donela loše vesti. Ne samo da Đoković mora da odustane od Rolan Garosa, ne samo da ga čeka pauza, nego ostaje i bez prvog mesta.

Već od ponedeljka Novak Đoković više neće biti najbolji teniser sveta. Njega je titula u Parizu, u nekim kalkulacijama čak i polufinale i finale, održavalo na prvom mestu, ali pošto se povukao sa turnira uoči četvrtfinala, čeka ga gubitak velikog broja bodova.

Đoković ostaje bez čak 1.600 bodova, što znači da ga je već sada "preskočio" Janik Siner. U ovom trenutku Italijan igra za polufinale Rolan Garosa, a čak i bez pobede nad Dimitrovim, od ponedeljka je prvi igrač sveta. Uoči početka Vimbldona, Siner će imati više od hiljadu bodova prednosti u odnosu na Đokovića, dok će se ozbiljno približiti i Karlos Alkaraz, u zavisnosti od rezultata u Parizu. Iz prošle godine brani 800 bodova, odnosno polufinale.

Što se tiče Đokovića, apsolutni prioritet u ovom trenutku je da se oporavi, a sada se postavlja pitanje da li će uopšte igrati na Vimbldonu gde "brani" finale odnosno 1.300 bodova. Najvažniji turnir u ovoj godini za njega su Olimpijske igre u Parizu, koje su odmah posle grend slem turnira u Londonu i to znači da bi Nole mogao ozbiljno da padne na ATP listi...

BONUS VIDEO:

(MONDO - M.V.)