Tenis

NOLE IZGUBIO PRVO MESTO I NE SAMO TO! Skupo će ga koštati Vimbldon, veliki pad pred Olimpijske igre

Autor Milutin Vujičić

Srpski teniser Novak Đoković će zbog operacije i neigranja na Vimbldonu pasti gotovo sigurno na treće mesto ATP liste pred Olimpijske igre u Parizu.

Izvor: Emmanuel DUNAND / AFP / Profimedia

Srpski teniser Novak Đoković od ponedeljka više neće biti prvi na ATP listi. Razlog je povreda kolena zbog koje je danas umesto da igra četvrtfinale protiv Kaspera Ruda, išao na operaciju meniskusa. Kako se šampion povukao već u četvrtfinalu, to znači da je ostao bez 1.600 bodova na ATP listi što je iskoristio Janik Siner, novi lider svetskog tenisa koji još od jesenas beleži neverovatne rezultate.

S obzirom na to da je lane Siner ispao već u drugom kolu Vimbldona, a sada je najmanje u polufinalu, jasno je da će baš ozbiljno uvećati svoj bodovni saldo. Minimalno, imaće 9.525 bodova, a u slučaju osvajanja turnira mogao bi da ode i na čak 10.725. To je dakle 2.365 više od Đokovića...

Na sve to, Đoković najverovatnije neće igrati na Vimbldonu, gde "brani" finale. Znamo da je Đoković odlučio da ide na operaciju i da mu posle nje sledi pauza od najmanje tri nedelje, a čak i da se oporavi pre 1. jula kada počinje turnir u Londonu, možda bi mu bilo previše da se "prebacuje na travu" nakon što se navikao na šlajku, podlogu na kojoj se igra i za njega najvažniji turnir godine - Olimpijske igre u Parizu, krajem jula.

Tako već može da se konstatuje da će Đoković izgubiti i tih 1.200 bodova sa Vimbldona, pa bi pred Olimpijske igre bio na "mršavih" 7.160, sigurno iza Sinera, možda i Alkaraza. Španac je "odbranio" bodove sa Rolan Garosa i može još da napreduje u Parizu gde je minimum koji mu je garantovan 7.880, a maksimum 8.580.

Nevolja za Alkaraza je što na travi mora da zablista da bi zadržao drugo mesto jer brani titulu na Kvinsu i na Vimbldonu (ukupno 2.500 bodova), dok s druge strane Janik Siner brani polufinale na "zelenom" grend slemu. Ista je situacija i sa Medvedevim...

U svakom slučaju, pad na treće mesto na ATP listi bi mogao da napravi problem za Đokovića pri žrebu za Olimpijske igre, ali ne i toliko ozbiljan kako mnogi misle u prvi mah. Đoković i dalje ima ozbiljan broj bodova iako ove sezone nije osvoji niti jedan turnir, ali je stigao do 428. nedelja na vrhu ATP liste, što je apsolutni rekord. Sada kada više nije prvi, možda mu to ponovo probudi motiv, posebno jer su neki već požurili da "sviraju kraj" za njega.

BONUS VIDEO:

(MONDO - M.V.)