Tenis

NOVAKA NA OVOJ LISTI GODINAMA NEĆE STIĆI! Povukao se iz Pariza, a uvećao prednost na vrhu!

Autor Dušan Ninković

Srpski teniser rekorder je po količini zarađenog novca na turnirima, a sada je samo uvećao prednost.

Izvor: MOHAMMED BADRA/EPA

Novak Đoković je hitno operisan u Parizu nakon što se na magnetnoj rezonanci ispostavilo da je povreda kolena zadobijena tokom meča protiv Franciska Serundola teža nego što se očekivalo. Zbog tog problema najbolji teniser svih vremena morao je da se povuče sa turnira, pa nije uspeo da odbrani celokupan kapiten od 2.000 ATP bodova iz prošle sezone.

Sa druge strane, ovogodišnjim izdanjima u Parizu Novak Đoković je zaradio ogromnu količinu novca! Čak 415.000 evra pripada svakom od tenisera koji su stigli do četvrtfinala drugog grend slema u sezoni, a to je 15.000 evra više nego što se za istu fazu turnira dobijalo prethodne godine.

Da je uspeo da odbrani titulu koju je prošle godine osvojio pobedom nad Kasperom Rudom, Novak Đoković bi dobio čak 2.400.000 evra, odnosno 100.000 evra više nego što mu je pripalo 2023. godine. Rolan Garos je za ovu godinu nagradni fond povećao za gotovo osam procenata, što se odrazilo na nagrade za svaku fazu turnira u Parizu.

Ipak, Novaku Đokoviću verovatno neće biti krivo što nije stigao do još novca na ovom turniru. U ovoj fazui karijere Novaku su najbitniji grend slem trofej ii nastupi za Srbiju, pa ćemo u narednim nedeljama biti zabrinuti da li će se najbolji teniser sveta dovoljno brzo oporaviti da na istim ovim terenima igra Olimpijske igre i bori se za zlatnu medalju.

A kada smo već kod novca, treba istaći da je Novak Đoković teniser koji je najviše zaradio u istoriji ovog sporta. Samo od učešća na turnirima srpski as je prigrabio preko 182 miliona američkih dolara, gotovo 50 miliona više od drugoplasiranog Rafaela Nadala. Rafa ej na drugom mestu sa skoro 135 miliona američkih dolara, dok Rodžer Federer ima oko 130 miliona. svi ostali su predaleko - četvrtoplasirani Endi Marej još nije stigao ni do 65 miliona dolara.

I što se tiče pojedinačnih sezona u profesionalnom tenisu, Novak Đoković je rekorder. Tokom 2015. godine zaradio je preko 21 milion američkih dolara, a u tom pet sezona nekog tenisera su još dve Novakove godine - 2018. i 2023. godine prebacivao je neverovatnu cifru od 15 miliona po sezoni. Takođe, Đoković se još dva puta pojavljuje na listi Top10 najvećih zarada po sezonama, pošto je 2014. i 2016. godine na turnirima uzeo preko 14 miliona američkih dolara.

(MONDO/D. N.)

BONUS VIDEO: