Tenis

"NOVAK ĆE IGRATI VIMBLDON!" Lekar otkrio detalje operacije: To je dobar znak, može za 23 dana na finale!

Autor Nikola Lalović

Novak Đoković se povredio, a ipak bi mogao uskoro na teren, kaže fizijatar Goran Rodić.

Izvor: Youtube/Tennis Actu TV/printscreen/RTS/Printscreen

Novak Đoković je doživeo povredu na Rolan Garosu, a nakon što je čak pet setova izdržao na terenu u bolovima i posle pobede nad Fransiskom Serundolom morao je na operaciju. Operisan mu je meniskus u poznatoj pariskoj klinici koju mu je preporučio Nikola Karabatić,a  sada je poznati fizijatar Goran Rodić govorio o stanju povrede najboljeg tenisera na svetu. 

"Prvo da vam kažem da informacije nisu preopširne. Prvo se pričalo da li jeste ili nije uopšte operisan. Definitivno jeste, urađena je intervenzija koja se zove artroskopija. Ona spada u male, slabe invazije hirurške metode. U telo se ulazi sa dve rupice sa kamerom i sa hirurškim instrumentima i onda posle uvida u koleno koje je tada kao na kameri lekar vidi sve u kolenu što ne valja. Nama je saopšteno da od svega što u kolenu ima, a mnogo toga ima od raznih tkiva da je stradao samo unutrašnji meniskus. U odnosu na nevolje koje koleno moće da da spada u blaže povrede i prognostički je najbolje moguće stanje", rekao je on gostujući u jutarnjem programu RTS-a. 

Istakao je da je artroskopija, zahvat koji je urađen, prisutan već nekoliko decenija i da je prvi veliki sportista koji joj se podvrgao Franko Barezi. On je 23 dana nakon te operacije 120 minuta čuvao Romarija i Bebeta. 

"Artroskopija postoji već dugo godna, a prvi veliki sportista koji je tako operisan bio je 1994. godine na Svetskom prvenstvu Franko Barezi, to je tada bilo čudo svetsko. Čuveni reprezentativac Italije koji se povredio na početku turnira i on se povredio na početku turnira, ali je na kraju odigrao finale. Italija je igrala finale i on ne da je odigrao ceo meč, nego je igrao i produžetke, 120 minuta. To je tada bila top vest jer niko nije znao šta je to. Pre tačno 30 godina. On je posle 23 dana od momenta kada je operisan igrao", rekao je Rodić na "RTS"-u.

Kao iskusan lekar on je godinama gledao razne povrede kolena, a ističe da je povreda meniskusa najčešća. Što se tiče Novaka on nije morao na operaciju, a uradio je to kako bi se što pre oporavio i zaigrao možda čak i na Vimbldonu. 

"Ja se bavim ultrazvučnom dijagnostikom mekih tkiva, i za ovih 30 godina kojima se bavim time imam preko 30.000 pregleda od kojih bar polovina su pregledi kolena. Svega i svačega se može naći i videti. Takva povreda kolena, povreda meniskusa je najčešća. Dobra vest je da povreda meniskusa u 90 odsto slučajeva ne traži hiruršku intervenciju Možda i ova Novakova povreda nije zahtevala hiruršku intervenciju, međutim mi koji se bavimo pregledima sportista predložimo ako je u pitanju borba sa vremenom da se to reši hirurški jer je onda rehabilitacija nešto brža To ide Noletu u prilog. Ja pretpostavljam da je u njegovoj glavi Vimbldon, ja se tome nadam. Ima primera, imate Nemanju Gudelja iz Sevilje koji je imao sličnu situaciju i on je bio odsutan samo 19 dana", dodao je on. 

Što se tiče same klinike, koju je posetio i MONDO, nije znao mnogo da kaže Rodić, ali ističe da nigde nema većih stručnjaka za ovakve povrede od Francuske, tako da je Novak bio u sigurnim rukama. 

"Nažalost nemam, mada je poznato i puno kolega koji su ortopedi Francuska je poznata po ortopediji. Uopšste ne sumnjam da je Nole kao najbolji sportista sveta bio u rukama najboljih lekara. Mada sam ja ubeđen da bi on i u rukama naših stručnjaka bio dobro. Zašto je to urađeno tamo? Zbog vremena. Svako čekanje, ne u danima, nego u satima prolongira rehabilitaciju. Bilo mu je teško sigurno.Ono što je sretna okolnost, to smo svi mogli da vidimo videli smo da je on odigrao pet setova. Jeste bol koji ograničava, Ono što je dobro je da koleno vidiljivo oteklo što je dobar prognostički znak", završio je Rodić. 

(MONDO, RTS, N.L.)

BONUS VIDEO: