MONDO U PARIZU

ZVEREV PROGOVORIO O SUDIJSKOJ KRAĐI NA ROLAN GAROSU! Saša se naljutio: Frustrirajuće je, takva greška...

Autor Nemanja Stanojčić

Aleksander Zverev oglasio se posle poraza u finalu pariskog grend slema, glavna tema bila je greška sudije Lihtenštajna... Od izveštača MONDA sa Rolan Garosa.

Izvor: BERTRAND GUAY / AFP / Profimedia

Aleksander Zverev nije uspeo da osvoji prvu grend slem titulu u karijeri. U finalu Rolan Garosa posle više od četiri sata igre pobedio ga je Karlos Alkaraz (6:3, 2:6, 5:7, 6:1, 6:2).

Momenat koji je obeležio meč dogodio se u petom setu pri rezultatu 2:1 za Alkaraza u gemu u kom je Španac servirao. Odservirao je duplu servis grešku, što je značilo da je rezultat 2:2, ali je sudija iz stolice Rene Lihtenštajn video drugačije. Gledao je i utvrdio da je loptica bila dobra i dao mu prvi servis što je španski as znao da iskoristi. Snimak na TV-u potvrdio je da je loptica bila u autu za dva milimetra. Upravo to je bila glavna tema na konferenciji nemačkog igrača.

"Postoji razlika između toga da li je 3:1 ili 2:2 u petom setu. Frustrirajuće je. Sudije greše i oni su ljudi, to je okej. U ovakvoj situaciji želiš da ne postoji greška tog tipa", rekao je Zverev.

Potvrdio je i da se zalaže za uvođenje elektronskih sudija, kao što je slučaj na drugim grend slem turnirima, kao što je rekla i Koko Gof. Bilo mu je ovo drugo finale grend slema. Prvo je bilo protiv Dominika Tima 2020. godine. "Uradio sam sve što sam mogao u ovo mmeču. Peti set, bilo je nekih nesrećnih momenata. Čuo sam da je taj servis na 2:1 bio aut. Video sam to, da sam vratio brejk, imao bih šanse da osvojim sledeći servis gem, moglo je da ode u drugu stranu. Tako je kako je. Igrao je bolje od mene u četvrtom i petom setu. Tako je... Uradio sam sve što sam mogao u ovom meču, dok je na US openu bilo drugačije, tada sam ispustio šansu."

Delovalo je da je u četvrtom setu sve krenulo nizbrdo, kao da nije imao snage. "Ispustio sam fokus, nisam imao snagu u nogama. Obično se ne umaram, nemam grčeve, ne osećam umor. Protiv Karlosa je intenzitet drugačiji, možda je to imalo uticaj. Možda treba da gledam način na koji se pripremam za mečeve, prvenstveno fiziički. Što se teniskog nivoa tiče, tri seta smo obojica igrali dobro, onda sam ja pao dosta kasnije."

On je prijavljen za turnir u Štutgartu, pa je počeo da se smeje kada je upitan šta će raditi u narednom periodu. Jasno je da tamo neće da igra. "U ovoj sekundi sam i dalje u žrebu za Štutgart. Videćemo šta će da bude sa tim turnirom. Ako ne budem igrao, ne znam još uvek. Šanse da ću igrati na tom turniru su iste kao da izađem nazad na teren i da osvojim titulu u finalu Rolan Garosa. Imam neke obaveze u Švajcarskoj u ponedeljak, onda ću otići verovatno u Berlin, imam veoma važnu osobu koju treba tamo da vidim, što uvek radim posle turnira. Onda ćemo videti."

Na kraju je pohvalio još jednom svog rivala. "Obojica smo fizički jaki, on je 'zver', intenzitet koji ima je drugačiji od drugih ljudi. Može da uradi toliko drugačijih stvari, promenio je taktiku u petom setu, onemogućio mi je da udaram kako želim. Fantastičan je igrač. Moram da gledam sebe, svoj tim, da vidim šta mogu da dođem na taj nivo", zaključio je Zverev.

(MONDO - N.S.)

BONUS VIDEO: