Užasna bolest ga uništila, on ostavio Novaka bez reči: Da mi je to neko rekao, poslao bih ga na psihijatriju!

Malo je takvih priča kakva je ova Marija Ančića. Umesto da ga krah karijere slomi, on je ustao i postao još veći i jači!

TORU YAMANAKA / AFP / Profimedia

Nije promenio mnogo trenera u karijeri Novak Đoković, uglavnom je radio na duže staze, a dok je radio sa Andreom Agasijem tesno je sarađivao i sa Mariom Ančićem. Nekadašnji hrvatski teniser bio je deo stručnog štaba najboljeg tenisera ikada, a njegova životna priča je za film, ako ne i seriju!

On je jedan od onih tenisera za koje se navijači uvek zapitaju šta bi bil da mu se sve poklopilo. Sada 40-godišnji Splićanin je u karijeri osvojio tri titule 2004. je igrao polufinale Vimbldona gde je izgubio od Endija Rodika, a 2006. je stigao i do šestog mesta na ATP listi.

Ipak povrede i bolest su ga naterale da prvo propusti mnogo vremena u pokušajima da se rehabilituje i vrati na teren, a onda i početkom 2011. godine da posle samo deset godina na ATP turu. Ipak nije potonuo, nije se predao - pobedio je!

RAZBIO FEDERERA, UZEO OLIMPIJSKU MEDALJU!

Sjajan server i jak udarač, visok i pokretan, već sa 17 godina je uspeo da napravi senzaciju i da savlada Rodžera Federera i skrene pažnju na sebe. Ubrzo je ušao u Top 100, a posle finala juniorskog Australijan opena, koje je takođe izgubio od Endija Rodika, lako se privikao na seniorski tenis. Dobijao je velika imena poput Nadala, Robreda, Kafeljnikova, Henmana, Blejka, Davidenka, Ferera, Hasa, Simona... A kruna karijere mu je sigurno kada je na Olimpijskim igrama u Atini 2004. uzeo bronzu u paru sa Ivanom Ljubičićem.

Upravo te 2004. je došao do polufinala Vimbldona, ali umesto da nastavi da se penje ka vrhu i da bude rame uz rame sa Federerom koga je već pobeđivao krenuli su problemi. Taman kada je 2006. stigao do samog vrha, povredio je koleno, a da to ne bude jedini problem dijagnostifikovana mu je mononukleoza!

"Bolest poljupca" nekoga ni ne okrzne, preboli je a da ni ne primeti, ali Ančiću je prekinula karijeru. Proveo je 10 nedelja prikovan za krevet, propustio šest meseci tenisa, a kada je pokušavao da se vrati bolest ga je opet terala na odsustva. Nije odustajala mononukleoza, ali nije ni Ančić!

"BOLEST POLJUPCA" GA SAVLADALA... ALI JE POBEDIO!

PHILIPPE PERUSSEAU/EPA 

Iako je u februaru 2011. objavio kraj karijere, već je imao plan B! Nekoliko godina ranije, dok se još nije razboleo upisao je Pravni fakultet u rodnom Splitu. Završio ga je dok je još igrao tenis. A to ga je odvelo pravo na "Vol Strit", gde je već deset godina! Čak je stigao i da doktorira na Univerzitetu Kolumbija!

"Život vam jednostavno podeli karte, na vama je da igrate. Obrazovanje je bilo ključ, ono mi je dalo drugu šansu u životu nakon tenisa. Imao sam želju da se dokažem u nečem novom, a bez obrazovanja to ne bi bilo moguće. Bilo je novo, ali i uzbudljivo. Morao sam da dovedem ego u red, ali mi je sport tu izuzetno pomogao. Pomogao mi je da naučim da uvek ima uspona i padova, da sam sad na početku i da moram da učim na isti način na koji sam učio tenis. Trebalo je pregrmeti probleme, ali sam odradio sve obaveze u Hrvatskoj. Kasnije sam, neplanirano, završio u SAD. Da mi je neko pre deset godina rekao da ću da radim u investicionoj banci, rekao bih mu da ode na psihijatriju. Kao teniser sam razmišljao samo o idućem grend slemu, Olimpijskim igrama, turniru, kako da se poboljšam. Sport je bio sve što sam ja znao i hteo do 23. godine kada je došlo do povreda i bolesti. Proveo sam više vremena u oporavku i po bolnicama nego na terenu. Došlo je u jednom trenutku vreme da sebi priznam da je vreme da krenem u nešto drugo.

Imponuje mi da sam igrao u eri Đokovića, Nadala i Federera. Dobijao sam ih i gubio. Sve je počelo kao sport, a kasnije smo razvili prijateljstva. S tim ljudima ste 11 meseci, toliko traje sezona. Bez obzira na to što ste rivali, počnete shvaćati da van terena morate biti spremni da odete na večeru i popijete piće", rekao je Ančić jednom prilikom.

NOVAK GA OBOŽAVA!

Profimedia 

Sada ne osvaja titule na terenima širom sveta, ali zato radi u firmi koja je procenjena na 7.000.000.000 dolara! Zvanični je predstavnik te kompanije, a stigao je da kao pravnik radi i za NBA ligu i poslodavce poput "Kredi Svisa". Jedno vreme je radio i sa Novakom Đokovićem na koga je ostavio neizbrisiv utisak.

"Ančić je jedan od najobrazovanijih sportista koje sam upoznao, ali je i veoma ljubazan i ima sjajan karakter, sa sjajnim sistemom vrednosti u životu, sličnim mom. Imali smo veoma kratak razgovor, on je već planirao da dođe u London. Sjajno je što je ovde, ništa nismo dogovorili dugoročno, idemo korak po korak", istakao je Novak kada su ga pitali za Ančića.

(MONDO, N.L.)

BONUS VIDEO: 

This browser does not support the video element.

Novak Đoković   MONDO