• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

STIŽE NAM "PRLJAVA" KIŠA ZA VIKEND! Vremenska prognoza za početak oktobra - blizu 30 stepeni a onda sledi zahlađenje!

Autor Aleksandar Blagić

Meteorolog Đorđe Đurić kaže da će 1. oktobra temperature biti i za sedam stepeni iznad proseka, da bi se nakon toga ponovo vratile uglavnom na prosečne vrednosti.

 Vremenska prognoza početak oktobra 2022 Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Vremenska prognoza za početak oktobra najavljuje visoke temperature, za čak sedam stepeni iznad proseka. Sledećeg vikenda sa severa Atlantika preko severozapadne i centralne Evrope premeštaće se veoma snažan i dubok ciklon, u sklopu njega i hladni front, kaže meteorolog Đorđe Đurić, a ovaj sistem dovešće do formiranja i sekundarnog ciklona u Đenovskom zalivu. U subotu će biti veoma toplo, uz temperature od 22 do 28°C, a u nedelju koji stepen svežije.

"Ove sedmice Srbija i naše područje biće uglavnom pod ciklonskom aktivnošću. Juče se centar veoma snažnog ciklona nalazio iznad severozapadne Evrope, a sekundarni ciklon iznad centralnog Mediterana i našeg područja sa centrom iznad Đenovskog zaliva. U sklopu tog ciklona nad našim područjem preovlada jugozapadno strujajnje, sa kojim sa Mediterana stiže topla, ali i vlažna vazdušna masa, a ujedno stižu i čestice peska iz Sahare, pa će kiša biti ‘prljava‘'',objašnjava Đurić.

Prema njegovim rečima, četvrtak i petak doneće dosta sunčanih perioda i uglavnom suvog vremena, dok će uslova za kišu i pljuskove biti ponegde na severu, na zapadu i jugozapadu Srbije. Očekuje se i pojačanje južnog i jugozapadnog vetra. Sledećeg vikenda sa severa Atlantika preko severozapadne i centralne Evrope premeštaće se veoma snažan i dubok ciklon, u sklopu njega i hladni front, kaže meteorolog, a ovaj sistem dovešće do formiranja i sekundarnog ciklona u Đenovskom zalivu.

"Očekuje se i povećanje oblačnosti, ponegde sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Duvaće pojačan jugozapadni vetar. U nedelju uveče centar ciklona iz centralne Evrope premestiće se u ponedeljak iznad istočne Evrope, a centar Đenovskog ciklona preko našeg područja dalje na severoistok iznad Karpata, pa će i hladni front preći preko našeg područja, uz skretanje vetra na severozapadni, a očekuje se i priliv svežije vazdušne mase", rekao je Đorđe Đurić.

Početkom sledeće sedmice se očekuje da bude promenljivo oblačno i svežije, uz maksimalne temperature od 15 do 20°C. Prema trenutnim prognozama sredinom sledeće sedmice toplije, a potom se očekuje novo pogoršanje vremena i manji pad temperature.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image