Najnovije

GOREĆE ASFALT, TEMPERATURA IZNAD 40 STEPENI! Pakleni dan u Srbiji, UV zračenje u OPASNOJ zoni, evo gde će biti najgore

Autor Tamara Sekulović

U Srbiji danas minimalna temperatura od 18°C do 28°C, a maksimalna od 36°C do 41°C.

Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/Uroš Arsić

Danas u Srbiji pretežno sunčano i velika vrućina. Indeks UV zračenja je na nivou cele Srbije u crvenom polju, uz izuzetak Loznice i Sombora gde će UV zračenje biti umereno. Najjače će "pržiti" na Kopaoniku gde je indeks zračenja čak 11, odnosno u ljubičastoj zoni.

Popodne sledi razvoj oblaka na zapadu i severu Srbije koji će usloviti kratkotrajne lokalne pljuskove kasnije popodne i krajem dana na tom području. Na istoku i jugu Srbije ostaje sunčano. Vetar umeren jugoistočni u pomoravlju i podunavlju pojačan, u južnom Banatu pojačan. To će biti vrlo topao vetar i neće puno doprineti smanjenju osećaja toplote. Pritisak malo ispod normale. Minimalna temperatura od 18°C u Požegi do 28°C u Vršcu, a maksimalna od 36°C u Somboru do 41°C u više gradova centralne Srbije.

U Beogradu sunčano i velika vrućina. Kasnije popodne dolazi do razvoja oblaka koji se premeštaju sa zapada i mogu usloviti kratkotrajne lokalne pljuskove krajem dana. Vetar umeren jugoistočni. Pritisak malo ispod normale. Minimalna temperatura 26°C, a maksimalna do 40°C, dok u Nišu danas , minimalna temperatura 22°C, a maksimalna do 40°C.

U Užičkom regionu danas pretežno sunčano i velika vrućina. Popodne razvoj oblaka sa šansom za ređe kratkotajne lokalne pljuskove. Vetar slab južni i istočni. Pritisak malo ispod normale. Minimalna temperatura od 18°C do 20°C, a maksimalna od 38°C do 40°C, na Zlatiboru i Tari do 34°C.

U Vojvodini pretežno sunčano i velika vrućina. Popodne sledi razvoj oblaka koji dolaze sa zapada i koji će usloviti kratkotrajne lokalne pljuskove kasnije popodne. Vetar umeren jugoistočni, u južnom Banatu pojačan. To će biti vrlo topao vetar i neće puno doprineti smanjenju osećaja toplote. Krajem dana vetar u slabljenju. Pritisak malo ispod normale. Minimalna temperatura od 20°C do 28°C, a maksimalna od 36°C u Somboru do 40°C u Pančevu.

U Novom Sadu velika vrućina i sunčano u prvom delu dana. Popodne dolazi do razvoja oblaka koji se premeštaju sa zapada i mogu usloviti kratkotrajne lokalne pljuskove. Vetar umeren jugoistočni. Pritisak malo ispod normale. Minimalna temperatura 23°C, a maksimalna do 39°C, a iste vremenske prilike se očekuju danas i u Subotici.

Vreme narednih dana

U četvrtak sunčano i svega nekoliko stepeni manja vrućina nego u sredu uz razvoj oblaka popodne i lokalne pljuskove sa grmljavinom krajem dana. Vetar slab do umeren severozapadni na zapadu, a na istoku istočni i jugoistočni. Pritisak ispod normale. Minimalna temperatura od 18°C do 23°C, a maksimalna od 33°C u Somboru do 39°C na jugu Srbije.

U petak i za vikendtemperatura u postepenom padu uz prijatnije vreme, ali sa povremenom kišom i lokalno obilnim pljuskovima. Moguće su i lokalne nepogode praćene gradom.

(Mondo)