TROPSKE VRELINE, A OD OVOG DATUMA PAD TEMPERATURE ZA 10 STEPENI: Sovilj otkrio do kada će trajati toplotni talas

Tropski talas trajaće sve do kraja nedelje, kada se očekuje pad temperature.

TV Kurir Printscreen

Slobodan Sovilj, hidrometeorolog otkrio je do kada će trajati tropski talas u Srbiji i otkrio vremensku prognozu za narednih nedelju dana. On navodi da će cela sedmica biće u znaku visokih temperatura, samo će četvrtak biti malo niže temperature i to stepen, dva. U najvećim gradovima minimalne temperature se neće spuštati ispod 22-23 stepena.

"Od ponedeljka počinje zahlađenje, pad temperature za više od 10 stepeni, uz kiše, grmaljavine, pljuskove, ali već posle nekoliko dana ćemo se opet vratiti u domen tropskih temperatura", rekao je Sovilj.

Naglo snižavanje temperature za više od 10 stepeni, može negativno da deluje na meteopate i hronične bolesnike, pa se savetuje oprez.

Najava RHMZ

"Do kraja sedmice u većem delu Srbije pretežno sunčano i veoma toplo vreme sa maksimalnim temperaturama od 33 do 37 °S, zbog čega će na snazi biti žuti i narandžasti meteoalarm.

Usled povećanja nestabilnosti, uz dnevni razvoj oblačnosti, popodnevni lokalni plјuskovi sa grmlјavinom očekuju se u četvrtak (24.08.), dok se u ostalim danima, kao retka i izolovana pojava očekuju tek ponegde u planinskim predelima. Pad temperature i naoblačenje prognozira se za poslednju sedmicu avgusta (od 28. avgusta), kada će ponovo biti uslova za kišu i plјuskove u svim krajevima", navodi se u najavi RHMZ.

Upaljen narandžasti meteo alarm

U većem delu Srbije, izuzev jugozapad, na snazi je narandžasti meteo alarm zbog ekstremnog visokih temperatura. Na jugozapadu je upaljeno žuto upozorenje zbog visokih temperatura, ali i grmljavine. Opasnost od pojave grmljavine je i na teritoriji istočne i jugoistočne Srbije, kao i na području KiM.

Bonus video:

This browser does not support the video element.

Jako nevreme sa gradom pogodilo sever Crne Gore  Video plus

 (Mondo)