Prema vremenskoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) u Srbiji danas pretežno sunčano i toplo vreme, uz promenljivu oblačnost. Retka (izolovana) pojava kiše ili pljuska sa grmljavinom očekuje se tek ponegde na jugozapadu, jugu i istoku Srbije.

Vremenska prognoza za nedelju, 2. jun, predviđa  promenljivo oblačno vreme sa sunčanim intervalima i toplo. Lokalna pojava kratkotrajne kiše i pljuskova sa grmljavinom tokom dana očekuje se u centralnoj i južnoj Srbiji, a uveče i noću i na teritoriji Vojvodine. Vetar slab, promenljiv. Najniža temperatura od 12 do 17, a najviša od 28 do 31 stepen. 

RHMZ je izdao najnovije upozorenje za ponedelјak, 3. jun, u kome se navodi da će taj dan biti najnestabilniji sa plјuskovima i grmlјavinom koji će mestimično biti praćeni velikom količinom padavina za kratko vreme, gradom i olujnim vetrom u zoni plјuska.

upozorenje RHMZ
RHMZ / screenshot 

Prognoza za jun

Direktor RHMZ-a, prof. dr Jugoslav Nikolić, otkrio je kakvo će biti vreme u junu i tokom leta. Prema njegovim rečima iznad južnih i istočnih delova regiona (na južnom Jadranu, iznad Jonskog mora, u Grčkoj i ostalim državama na jugu i istoku Balkana) u prvoj sedmici juna očekuje se priliv osetno toplijeg vazduha sa severa Afrike preko centralnih delova Sredozemlja.

"Dnevne temperature u ovim oblastima ponegde će dostići vrednosti oko i malo iznad 35 °S. Istovremeno, preko zapadnog i centralnog dela Balkana (uključujući i područje Srbije) talasaće se frontalna zona duž koje će učestalo dolaziti do jačeg razvoja oblačnosti sa pojavom pljuskova i grmljavina. Nestabilno vreme tako će obeležeti i početak juna u našoj zemlji, a temperatura će biti u porastu - od oko 27 °S na zapadu i severozapadu Srbije do 32 °S na jugoistoku zemlje", navodi on.

Što se tiče leta u Srbiji na osnovu poslednjih rezultata numeričkih klimatskih modela za sezonsku prognozu vremena očekuje se toplo leto sa prosečnom količinom padavina.

"Klimatski izgledi pokazuju da će temperatura vazduha u toku leta 2024. godine u Srbiji biti iznad višegodišnjeg proseka sa odstupanjem do +2 °S. Očekivane vrednosti srednje letnje temperatura vazduha biće u intervalu od 21 °S do 25 °S u nižim predelima, a od 13 °S do 18 °S u planinskim predelima. Izgledi su da će tokom juna, jula i avgusta u većem delu Srbije broj tropskih dana, sa maksimalnom temperaturom vazduha višom od 30 °S, biti u intervalu od 35 do 60, a na planinama do pet dana. Postoji mogućnost pojave toplotnih talasa tokom jula i avgusta", kaže prof. dr Nikolić.

Takođe, naglašava da klimatski izgledi ukazuju da će letnja količina padavina biti u domenu višegodišnjeg proseka.

BONUS VIDEO:

"NAD SRBIJOM SINOĆ SEVNULO 110.000 MUNJA, ŠTO SE BAŠ RETKO VIĐA! "Meteorolog tvrdi: U Nemačkoj stradali od groma zbog OVE greške! kurir televizija

(MONDO/N.D.)