Republički hidrometeorološki zavod objavio je upozorenje za područje Srbije na grmljavinske nepogode koje je na snazi od 11. do 13. juna.

"U utorak (11. juna) u severnim, zapadnim i centralnim predelima Srbije, a u sredu (12. juna) i četvrtak (13. juna) i u ostalim regionima pojava grmljavinskih nepogoda sa gradom, olujnim vetrom i sa većom količinom padavina za kratko vreme", objavljeno je. 

vremenska prognoza (2).jpg
RHMZ / screenshot 

U Srbiji su na snazi dva meteoalarma, žuti i narandžasti. Žuti meteoalarm je na snazi u Bačkoj, Pomoravlju, istočnoj Srbiji, jugozapadnoj Srbiji i Kosovu i Metohiji. 

"Vreme može biti opasno (potencijalno). Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike", objašnjeno je. 

Narandžasti meteoalarm je na snazi u Bačkoj, Banatu, Sremu, Beograd, zapadna Srbija, Šumadija, Pomoravlje, istočna Srbija i jugoistočna Srbija. 

vremenska prognoza (3).jpg
RHMZ / screenshot 

"Vreme je opasno. Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe", navodi se na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda. 

BONUS VIDEO: 

Nevreme u Beogradu Kurir TV

(MONDO/I.V.)