Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) objavio je upozorenje za područje Srbije na grmljavinske nepogode za 12. i 13. jun.

"Danas i sutra veoma nestabilno sa pljuskovima, grmljavinom, lokalno velikom količinom padavina za kratko vreme, gradom i jakim i olujnim vetrom u zoni najintenzivnijih pljuskova. Tačnu lokaciju stvaranja, premeštanja i jačine samih nepogoda je unapred teško odrediti. Za konkretne lokacije izdavaćemo hitna upozorenja jedan do dva časa unapred", objavljeno je.

Objavljeno je upozorenje i za područje Beograda koje se odnosi na 12. jun.

"Danas na teritoriji Beograda nestabilno sa pljuskovima i grmljavinom, koji u pojedinim delovima grada mogu biti intenzivniji sa pojavom grada i jakim i olujnim vetrom u zoni pljuska", navodi se. 

RHMZ je objavio i najavu da se u naredna dva sata na severozapadu i zapadu Srbije očekuje ponegde kiša i lokalni pljuskovi. Takođe je najavljeno i da se do petka nastavlja nestabilno vreme uz pad temperature koji će biti izraženiji na severu i zapadu Srbije. 

Do petka (14. juna) promenljivo i nestabilno, mestimično sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom koji lokalno mogu biti i izraženiji sa velikom količinom padavina za kratko vreme, pojavom grada i sa jakim i olujnim vetrom u zoni najjačih pljuskova. Dnevna temperatura se danas i sutra (12 - 13. juna) očekuje na severu i zapadu u intervalu od 21 do 26 °S, a na jugoistoku i dalje oko 30 °S. Na jugu zemlje osvežiće tek u petak (14. juna).

RHMZ/prinstcreen RHMZ

Na snazi su tri meteoalarma, žuti, narandžasti i crveni. Žuti meteoalarm je na snazi u Bačkoj i Banatu. 

"Vreme može biti opasno (potencijalno). Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima. Ne preduzimajte nepotrebne rizike", objašnjeno je. 

Narandžasti meteoalarm je na snazi u ostalim delovima Srbije. 

"Vreme je opasno. Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe", navodi se. 

Crveni meteoalarm je na snazi u istočnoj Srbiji. 

"Vreme je vrlo opasno. Prognozirane su naročito opasne vremenske pojave, a takvog su intezitetaa da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja. Treba se često informisati o detaljima očekivanih meteoroloških uslova i rizika. Slediti naredbe i savete nadležnih državnih službi", objavljeno je na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda. 

BONUS VIDEO: 

Kurir televizija NEVREME NAD SRBIJOM, OGLASIO SE NEDELJKO TODOROVIĆ: Evo u kojim delovima zemlje se očekuje grad i kad stiže novi TOPLOTNI TALAS

(MONDO/I.V.)